Dulciuri

Prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone

Ne plac prăjiturile cu foi coapte pe dosul tăvii și le preparăm, în special, de sărbători sau la diferite evenimente deosebite. Sunt delicioase, au aspect minunat și sunt foarte spornice. Una dintre aceste rețete de prăjituri, pe care v-o recomandăm cu încredere este cea de prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone.

Foile cu miere sunt foarte fragede, foarte gustoase, dar și frumos colorate. Le mai preparăm și pentru rețeta de prăjitură Albinița, pe care o cunoașteți din copilărie. Este una dintre acele prăjituri nelipsite de pe mesele sărbătorilor – vedeți aici rețeta.

Sunt foarte multe rețete de prăjituri cu foi pe care care le avem notate în caietul moștenit de la mama sau bunica.

Anterior am prezentat separat pe blog și rețeta de foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Puteți prepara pentru ele orice cremă doriți, dar foarte bine se asortează cu cremele albe. Merge preparată și crema de lămâie pentru că este mai acrișoară și mai aromată.

Cum se prepară rețeta de prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone

Foile cu miere se pot prepara fie cu amoniac, fie cu bicarbonat de sodiu, ca element de frăgezire. Cu cât mierea este mai colorată, cu atât și foile ies mai închise la culoare.

Foile se pot prepara cu 2-3 zile înainte și păstra la loc răcoros, cu hârtie între ele și acoperite cu folie de prospețime. Crema de mascarpone se poate prepara în două moduri: cu ciocolată albă, sau doar cu frișcă lichidă. Noi alegem varianta cu ciocolată albă, pentru că este o cremă fiartă care va ajuta foile să se frăgezească mai rapid.

Vedeți aici și rețeta de cremă de mascarpone cu frișcă.

Dar găsiți pe blog o colecție de rețete de cremă, de unde o puteți alege pe cea care vă place.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone.

Trei porții de Prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone pe o farfurie, alături de faguri cu miere

Gătește Prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone

Timp de preparare

60 min

Nivel

complex

Porții

35-40

Trei porții de Prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone pe o farfurie, alături de faguri cu miere

Ingrediente

  • Pentru șapte foi de 23/36 cm:
  • 150 gr unt cu 82% grăsime
  • 3 ouă medii
  • 100 ml lapte rece
  • 1200 gr de  făină albă tip 000
  • 225 gr zahăr tos
  • 225 gr miere
  • 1 linguriță cu scorțișoară( opțional)
  • 1 lingură vârfuită cu bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de oțet
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă:
  • 500 gr mascarpone
  • 400 gr ciocolată albă
  • 500 ml smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
  • coaja și sucul de la o lămâie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Preparăm mai întâi aluatul pentru foi cu miere.

Punem într-o crăticioară, așezată pe flacăra aragazului, mierea, scorțișoara și zahărul. Amestecăm ingredientele respective cu o spatulă, până când sunt diluate și obținem un sos consistent. Stingem focul și lăsăm compoziția obținută la răcit.

Într-un bol amestecăm bine ouăle cu un praf de sare, iar într-un pahar amestecăm bicarbonatul cu oțetul.

Cernem făina într-un bol și creăm o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo sosul de miere, ouăle amestecate și bicarbonatul stins în oțet. Amestecăm bine aceste ingrediente, încorporând și făina din bol. La final, adăugăm și lapte, dar atât cât să rezulte un aluat compact.

Împărțim aluatul în șapte părți egale.

Întindem fiecare bucată de aluat într-o foaie dreptunghiulară de dimensiunile tăvii, pe masa presărată cu făină. Ne folosim de sucitorul de aluaturi și transferăm foaia pe dosul tăvii tapetată cu hârtie de copt. Cu un cuțit vom decupa surplusul de aluat astfel încât foile să aibă marginile drepte. Înțepăm foile de aluat din loc în loc cu o furculiță, pentru a se coace uniform.

Încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius și coacem, pe rând, cele șapte foi, pentru 4-5 minute fiecare.

Preparăm crema de mascarpone

Punem jumătate din cantitatea de smântână pentru frișcă la încălzit și topim ciocolata ruptă în ea. Amestecăm până se omogenizează compoziția și adăugăm coaja de lămâie răzuită fin.

Restul de smântână pentru frișcă o batem până când începe să capete consistență. Adăugăm mascarponele și continuăm amestecarea, doar până la omogenizare. Apoi adăugăm compoziția de ciocolată albă, răcită și din nou omogenizăm. Adăugăm și un praf de sare și potrivim gustul cremei cu suc de lămâie.

Împărțim crema în șase părți egale pe care le întindem între foile cu miere răcite. Peste ultimul strat de cremă presărăm firimituri fine obținute din una dintre foi. Arată mai bine sub această formă decât dacă punem foaia întreagă.

Lăsăm delicioasa prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone la rece acoperită cu folie de prospețime, de pe o zi pe alta. Oricare dintre prăjiturile cu foi pe dosul tăvii se va frăgezi mai bine după ce va sta o zi la rece.