Gătește Prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone
Timp de preparare
60 min
Nivel
complex
Porții
35-40
Ingrediente
- Pentru șapte foi de 23/36 cm:
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 3 ouă medii
- 100 ml lapte rece
- 1200 gr de făină albă tip 000
- 225 gr zahăr tos
- 225 gr miere
- 1 linguriță cu scorțișoară( opțional)
- 1 lingură vârfuită cu bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de oțet
- 1 praf de sare
- Pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă:
- 500 gr mascarpone
- 400 gr ciocolată albă
- 500 ml smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
- coaja și sucul de la o lămâie
- 1 praf de sare
Mod de preparare
Preparăm mai întâi aluatul pentru foi cu miere.
Punem într-o crăticioară, așezată pe flacăra aragazului, untul, mierea, scorțișoara și zahărul. Amestecăm ingredientele respective cu o spatulă, până când sunt diluate și obținem un sos consistent. Stingem focul și lăsăm compoziția obținută la răcit.
Într-un bol amestecăm bine ouăle cu un praf de sare, iar într-un pahar amestecăm bicarbonatul cu oțetul.
Cernem făina într-un bol și creăm o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo sosul de miere, ouăle amestecate și bicarbonatul stins în oțet. Amestecăm bine aceste ingrediente, încorporând și făina din bol. La final, adăugăm și lapte, dar atât cât să rezulte un aluat compact.
Împărțim aluatul în șapte părți egale.
Întindem fiecare bucată de aluat într-o foaie dreptunghiulară de dimensiunile tăvii, pe masa presărată cu făină. Ne folosim de sucitorul de aluaturi și transferăm foaia pe dosul tăvii tapetată cu hârtie de copt. Cu un cuțit vom decupa surplusul de aluat astfel încât foile să aibă marginile drepte. Înțepăm foile de aluat din loc în loc cu o furculiță, pentru a se coace uniform.
Încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius și coacem, pe rând, cele șapte foi, pentru 4-5 minute fiecare.
Preparăm crema de mascarpone
Punem jumătate din cantitatea de smântână pentru frișcă la încălzit și topim ciocolata ruptă în ea. Amestecăm până se omogenizează compoziția și adăugăm coaja de lămâie răzuită fin.
Restul de smântână pentru frișcă o batem până când începe să capete consistență. Adăugăm mascarponele și continuăm amestecarea, doar până la omogenizare. Apoi adăugăm compoziția de ciocolată albă, răcită și din nou omogenizăm. Adăugăm și un praf de sare și potrivim gustul cremei cu suc de lămâie.
Împărțim crema în șase părți egale pe care le întindem între foile cu miere răcite. Peste ultimul strat de cremă presărăm firimituri fine obținute din una dintre foi. Arată mai bine sub această formă decât dacă punem foaia întreagă.
Lăsăm delicioasa prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone la rece acoperită cu folie de prospețime, de pe o zi pe alta. Oricare dintre prăjiturile cu foi pe dosul tăvii se va frăgezi mai bine după ce va sta o zi la rece.
COMENTARII