PRAJITURA ALBINITA

60 min

mediu

30 portii

 

Cu siguranta, majoritatea dintre voi cunoasteti prajitura Albinita sau Dulcineea, o reteta veche dar delicioasa si mereu de actualitate. Este o prajitura praparata din foi cu miere, acoperite de o crema de lapte cu gris si unt iar la mijloc cu gem acrisor. Este o combinatie minunata, pe care trebuie s-o gustati macar o data 🙂 .

Multumesc Laura pentru reteta!

 

Ingrediente

  • Foi
  • 600 g de faina
  • 180 g zahar
  • 4 linguri de miere
  • 1 lingura de bicarbonat de sodiu
  • 80 g de unt
  • 1 ou
  • 75 ml lapte
  • Crema
  • 250 ml lapte
  • 1 esenta de vanilie
  • 180 g zahar
  • 1 lingura de miere
  • 80 g gris
  • 200 g unt
  •  360 g gem acrisor (caise, macese)
  • zahar pudra pentru decor

 

Mod de preparare prajitura Albinita

Foile le pregatim astfel: untul, mierea si zaharul le punem pe foc si  fiebem pana ce zaharul se dizolva complet. Dupa ce se mai racoreste putin, adaugam faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu, alternand cu laptele si apoi oul. Framantam, iar aluatul obtinut il impartim in patru parti egale.

Intindem 4 foi subtiri pe care le intepam din loc in loc cu furculita. Se coc rapid la 180°C (foc moderat), in aprox. 5-7 minute ale mele au fost gata, asa ca e mai bine sa le intindem pe toate si apoi sa ne apucam de copt.

Crema: laptele, mierea si zaharul se pun pe foc, iar cand incepe sa fiarba adaugam grisul in ploaie si amestecam energic sa nu se formeze cocoloase. Cand s-a ingrosat luam de pe foc si lasam sa se raceasca cateva minute. Adaugam apoi untul si esenta de vanilie si mixam.

Asamblam prajitura: pe prima foaie intindem jumatate din crema, acoperim cu a doua foaie peste care punem gemul, nivelam bine, a treia foaie, restul de crema si apoi ultima foaie. Acoperim cu un prosop, punem deasupra cateva greutati  (eu am pus un dictionar maricel) si lasam la rece pana a doua zi. Taiem prajitura in ce forma dorim si-o decoram cu zahar pudra. Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 4,00 din 5)
Se încarcă...

Comentează folosind contul de Facebook

22 comentarii la “PRAJITURA ALBINITA”

  1. Frumoasa, buna si perfect taiata, parca e de la patiserie… Fur o feliuta, desi astazi sint la regim, dar o tin pentru miine la mic dejun… Pupici si-o zi buna !

  2. Daniela esti draguta ca de obicei,dar pentru prajitura asta nu-ti trebuie mare indemanare pentru ca foile sunt fragede,se taie foarte usor.Serveste si pentru printesa ta,te pup!

  3. Acum daca tot mi-ai spus ca-s fragede, simbata o confectionez, pentru piticii care vor veni luni la ziua motatei mele… Pupici !!!
    PS::: cit de mari sint foile, cit tava de la cuptor sau cit foaia de copt, adica tot pe acolo … si cind le-ai copt erau pe foaie sau pe tava ?!

  4. Oooooo,esti in pregatiri!Foile le-am copt intr-o tava pentru biscuiti,pe hartie de copt,a mea este de 25×37,dar poti folosi si tava de la cuptor.De preferat sa le intinzi direct pe hartia de copt,pentru ca si aluatul este destul de fraged.Am pus in reteta si un link spre cea originala,asa ca daca mai ai nelamuriri te poti uita si pe blogul Laurei Laurentiu.Pupicei si ” La multi ani pentru fetita ta!

  5. These look beautiful and I’m sure they are delicious. I would love to have one with my tea. I hope you have a great day. Blessings…Mary

  6. Mie una imi place foarte mult prajitura asta.Am facut-o si eu odata (nu mai stiu dupa ce reteta) si imi amintesc ca mi-a iesit usor de tot amaruie.
    Nici acum nu stiu de ce,unde am gresit.Sau poate nu era buna reteta aia…

  7. @Bucate apetisante:nu pot sa-mi dau seama atat timp cat nu stiu reteta dupa care ai facut prajitura.Cu asta sigur nu poti da gres,reteta e buna,Laura L. fece niste prajituri minunate.Mie mi-a placut foarte mult si ,cu siguranta am s-o mai fac.Te pup!

  8. Asta era prajitura mea preferata cînd eram copil.O cumparam din cofetarii din Timisoara,si o chema Dulcineea.Era superba!Trebuie sa ma încumet si eu s-o fac!
    Merci 🙂

  9. E prajitura copilariei mele si trebuie sa recunosc cu rusine ca n-am facut-o niciodata .
    Ma bucur ca ai facut reteta originala cu crema cu gris .
    E musai sa o fac si eu .
    Pup .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.