Dulciuri

PRAJITURA ALBINITA

 

Cu siguranta, majoritatea dintre voi cunoasteti prajitura Albinita sau Dulcineea, o reteta veche dar delicioasa si mereu de actualitate. Este o prajitura praparata din foi cu miere, acoperite de o crema de lapte cu gris si unt iar la mijloc cu gem acrisor. Este o combinatie minunata, pe care trebuie s-o gustati macar o data 🙂 .

Multumesc Laura pentru reteta!

Ingrediente

  • Foi
  • 600 g de faina
  • 180 g zahar
  • 4 linguri de miere
  • 1 lingura de bicarbonat de sodiu
  • 80 g de unt
  • 1 ou
  • 75 ml lapte
  • Crema
  • 250 ml lapte
  • 1 esenta de vanilie
  • 180 g zahar
  • 1 lingura de miere
  • 80 g gris
  • 200 g unt
  •  360 g gem acrisor (caise, macese)
  • zahar pudra pentru decor

 

 

Mod de preparare prajitura Albinita

Foile le pregatim astfel: untul, mierea si zaharul le punem pe foc si  fiebem pana ce zaharul se dizolva complet. Dupa ce se mai racoreste putin, adaugam faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu, alternand cu laptele si apoi oul. Framantam, iar aluatul obtinut il impartim in patru parti egale.

Intindem 4 foi subtiri pe care le intepam din loc in loc cu furculita. Se coc rapid la 180°C (foc moderat), in aprox. 5-7 minute ale mele au fost gata, asa ca e mai bine sa le intindem pe toate si apoi sa ne apucam de copt.

Crema: laptele, mierea si zaharul se pun pe foc, iar cand incepe sa fiarba adaugam grisul in ploaie si amestecam energic sa nu se formeze cocoloase. Cand s-a ingrosat luam de pe foc si lasam sa se raceasca cateva minute. Adaugam apoi untul si esenta de vanilie si mixam.

Asamblam prajitura: pe prima foaie intindem jumatate din crema, acoperim cu a doua foaie peste care punem gemul, nivelam bine, a treia foaie, restul de crema si apoi ultima foaie. Acoperim cu un prosop, punem deasupra cateva greutati  (eu am pus un dictionar maricel) si lasam la rece pana a doua zi. Taiem prajitura in ce forma dorim si-o decoram cu zahar pudra. Pofta buna!