Salate

Ardei copți cu sos de pătrunjel și usturoi

Salata de ardei copți este una dintre favoritele familiei și încercăm să o preparăm cât mai diversificat. De data aceasta avem pentru voi o rețetă de salată de ardei copți cu sos de pătrunjel și usturoi. Este foarte gustoasă și foarte sănătoasă.

Sosul de pătrunjel verde cu usturoi, denumit și sos chimichurri, este un sos rece, ușor acrișor și ușor picant, având ca ingredient principal pătrunjelul verde. Rețeta își are originile în Argentina și este potrivit pentru preparate din carne sau legume, atât calde cât și reci.

Ardeii copți ne plac în mod deosebit nu doar în salate, ci și în alte mâncăruri. Una dintre rețetele preferate este cea de tocană de ceapă cu ardei copți, servită cu mămăliguță. Este o mâncare perfectă și pentru perioadele de post.

Iar dintre salatele cu ardei copți, vă mai recomandăm de pe blog rețeta de salată de ardei copți  cu ton și capere. Este absolut delicioasă servită ca aperitiv pe felii de pâine prăjită.

Cum preparăm salată de ardei copți cu sos de pătrunjel și usturoi

Ardeii îi coacem după posibilități: pe grătar, pe flacăra aragazului sau la cuptor. Bineînțeles că cei mai gustoși sunt copți pe grătarul cu lemne. Dar în lipsa acestuia apelăm și la celelalte metode.

Vedeți aici un articol interesant despre cum se coc corect ardeii. Sunt sfaturi și trucuri de la bucătari iscusiți.

Despre sosul de pătrunjel am amintit mai sus. Se prepară cu usturoi și ulei și este dressingul pentru salată. Dacă optăm pentru ardei de mai multe culori, gustul salatei va fi mai delicios.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de salată din ardei copți, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de salată de ardei copți cu sos de pătrunjel și usturoi.

Bol cu ardei copți bicolori, amestecați cu sos de pătrunjel, pe un suport rustic de lemn

Gătește Ardei copți cu sos de pătrunjel și usturoi

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

6

Salată de ardei copți cu sos de pătrunjel și usturoi în bol maro cu furculiță

Ingrediente

  • 1 kg ardei gras, roșu și galben
  • sare pentru a-i curăța mai rapid
  • Pentru dressing:
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 2 căței de usturoi
  • 1 ceapă galbenă foarte mică
  • 1/2 linguriță cu oregano uscat
  • 1/4 linguriță cu coajă de lămâie răzuită
  • 1 vârf de linguriță cu fulgi de chili
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 linguriță oțet de vin alb
  • sare și piper după gust
  • puțin zahăr.

Mod de preparare

Coacem ardeii apelând la una dintre metodele menționate mai sus. Noi am apelat la metoda cuptorului.

După coacere, presărăm sare peste ardei și îi acoperim. Îi lăsăm așa 15-20 de minute, apoi se vor curăța mult mai rapid. Îi curățăm, îi tăiem în sferturi și îi punem într-un bol.

Pentru sosul de pătrunjel spălăm bine pătrunjelul verde și îl scurgem la fel de bine. Apoi îl tocăm mărunt, cu cuțitul.

Curățăm ceapa și usturoiul și le tocăm tot mărunt. Le tocăm pe toate cu cuțitul, sau cu ajutorul unui chopper. Amestecăm într-un bol, sau într-un borcan pătrunjelul verde cu ceapa, usturoiul și coaja de lămâie.

Punem oregano uscat într-un bol și adăugăm 100 ml de oțet peste el. Lăsăm oregano la hidratat 5-6 minute. Adăugăm și fulgii de chilii.

Apoi adăugăm acest amestec peste celelalte ingrediente. Adăugăm și uleiul de măsline, sare și piper și amestecăm bine totul. La final, mai adăugăm oțet, după gust. Adăugăm și puțin zahăr pentru a regla aciditatea sosului.

Amestecăm acest sos cu ardeii copți din bol. Acoperim bolul și îl lăsăm la rece 30 de minute. În acest interval de timp ardeii se vor întrepătrunde cu aromele sosului și vor fi delicioși.

Servim salata de ardei copți cu sos de pătrunjel și usturoi alături de friptura sau garnitura preferată.