Rețete de bază

Sos chimichurri. Sos rece de pătrunjel

Dacă tot avem mult pătrunjel în grădină, ne-am gândit să îi testăm gustul preparând o rețetă de sos chimichurri. Este un sos rece, ușor acrișor și ușor picant, având ca ingredient principal pătrunjelul verde. Rețeta își are originile în Argentina și este potrivit pentru preparate din carne sau legume, atât calde cât și reci.

Fripturile la grătar vor fi delicioase glazurate cu acest sos. La fel și cartofii copți sau cei prăjiți.

O altă rețetă de sos celebru pe care o pregătim foarte des este rețeta de sos pesto de busuioc. Este delicios, este cremos și foarte aromat.

Iar o rețetă în care am folosit sosul pesto de busuioc din abundență, este rețeta de piept de pui gratinat cu pesto de busuioc, la cuptor.

Alături de o garnitură de orez cu vinete la grill am avut un preparat consistent și foarte hrănitor.

Și tot din categoria sosurilor mai găsiți pe blog un articol cu patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi.

Cum se prepară rețeta de sos chimichurri

Pentru rețeta de față putem toca ingredientele cu cuțitul, cu un chopper, sau le pisăm în mojar, ca pentru sosul pesto clasic. Ingredientele se pun după gustul fiecăruia, predominant este pătrunjelul verde.

Cel mai apetisant este sosul în care ingredientele sunt tocate la cuțit. Astfel se vede și un contrast de culori, mai atractiv. Fulgii de chili pot fi înlocuiți cu un ardei iute, roșu. Oțetul se va pune în mai multe etape pentru a nu ieși sosul prea acru. De asemeni, oțetul poate fi înlocuit cu suc de lămâie.

Dacă și voi adorați astfel de sosuri reci, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de sos chimichurri.

Sos chimichurri în borcan cu linguriță pe un suport de lemn. alături de pătrunjel verde, usturoi și lămâie

Gătește Sos chimichurri. Sos rece de pătrunjel

Timp de preparare

15 min

Porții

4

Sos chimichurri în borcan cu linguriță

Ingrediente

  • 2-3 legături de pătrunjel verde
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1/2 ceapă galbenă
  • 1 lingură cu oregano uscat
  • 1 linguriță cu coajă de lămâie răzuită
  • 1/4 linguriță cu fulgi de chili
  • 150 ml ulei de măsline
  • 50 ml oțet de vin alb
  • sare și piper după gust
  • puțin zahăr

Mod de preparare

Spălăm bine pătrunjelul verde și îl scurgem la fel de bine. Apoi îl tocăm mărunt, cu cuțitul.

Curățăm ceapa și o tocăm mărunt, curățăm usturoiul și îl tocăm tot mărunt. Le tocăm pe toate cu cuțitul, sau cu ajutorul unui chopper. Amestecăm într-un bol, sau într-un borcan pătrunjelul verde cu ceapa, usturoiul și coaja de lămâie.

Punem oregano uscat într-un bol și adăugăm 100 ml de oțet peste el. Lăsăm oregano la hidratat 5-6 minute. Adăugăm și fulgii de chilii.

Apoi adăugăm acest amestec peste celelalte ingrediente. Adăugăm și uleiul de măsline, sare și piper și amestecăm bine totul. La final, mai adăugăm oțet, după gust. Adăugăm și puțin zahăr pentru a regla aciditatea sosului.

Cantitățile ingredientelor pentru acest  sos chimichurri nu sunt stas. Fiecare poate adăuga după gust, în special oțet și fulgi de chili, care vor influența gustul sosului.

Punem sosul la rece pentru cel puțin 30 de minute, înainte de a-l servi.

Este delicios rece, pe o bucată de friptură fierbinte!

Este delicios și pe felii de pâine prăjite, pe cartofi copți sau prăjiți, etc.

Spor și poftă bună!