Tarte sărate

Tartă sărată cu dovleac și alte ingrediente

Dovleacul este de departe ingredientul vedetă al toamnei, de care ne putem bucura în tot sezonul rece. Ne putem bucura atât de aspectul lui, cât și de gust și aromă deosebită. De data aceasta avem pentru voi o rețetă de tartă sărată cu dovleac și alte ingrediente.

Este o tartă destul de simplu de preparat. Este și gustoasă, și hrănitoare și mai ales, sățioasă. Nu necesită foarte multe ingrediente, însă mai puteți adăuga și altele, dacă o doriți mai complexă.

Din categoria rețetelor simple cu dovleac, mai găsiți pe blog și o rețetă de chifle în formă de dovleac cu dovleac în aluat. Dovleacul plăcintar este răzuit și caramelizat în ulei până se pătrunde. În amestec cu uleiul, pe foc, dovleacul își va intensifica culoarea. Astfel, aluatul va avea culoare asemănătoare culorii dovleacului.

O altă rețetă interesantă cu dovleac, din categoria deserturilor, de data aceasta, este cea de ruladă cu dovleac și mac. Este și gustoasă și aspectuoasă și nici nu se prepară greu.

Ce conține rețeta de tartă sărată cu dovleac și alte ingrediente

Pentru rețeta de față preparăm un aluat dospit, în care vom adăuga și condimente. Ca și umplutură, pe lângă dovleac, mai adăugăm și brânză, felii subțiri de șuncă și o ceapă. Dovleacul îl feliem și-l călim ușor cu ceapa și șunca. Ca și brânză, optăm pentru telemea de vaci, sărată. Dar puteți adăuga și cașcaval sau mozzarella.

Este o tartă destul de simplă, dar gustoasă și aspectuoasă. Poate fi servită caldă sau rece, ca și gustare.

Dacă și voi adorați dovleacul în preparate, găsiți pe blog rețete din toate categoriile.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tartă sărată cu dovleac și alte ingrediente.

Tartă sărată cu dovleac și alte ingrediente, porționată pe un tocător negru

Gătește Tartă sărată cu dovleac și alte ingrediente

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

12

Colaj de poze cu tartă sărată cu dovleac și alte ingrediente, după coacere și porționată

Ingrediente

  • Pentru aluat de tartă:
  • 300 gr făină
  • 1 ou
  • 15 gr drojdie proaspătă (sau 5 gr uscată)
  • 2-3 linguri de ulei de măsline
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • 200 ml apă caldă
  • puțin cimbru uscat.
  • Pentru umplutură:
  • 500 gr dovleac
  • 1 ceapă
  • 200 gr șuncă afumată
  • 1 lingură de ulei
  • 250 gr brânză telemea
  • 1 ou + 2 linguri de smântână acră.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului pentru tartă.

Cernem făina într-un bol mare. Facem o adâncitură la mijlocul făinii și punem acolo oul, drojdia amestecată cu zahărul și puțin cimbru. Adăugăm și sarea peste făina de pe margini. Începem să amestecăm ingredientele din bol adăugând câte puțină apă caldă. După ce terminăm apa, adăugăm și cele 4 linguri de ulei extravirgin de măsline.

Frământăm aluatul pentru tartă timp până când devine omogen și nelipicios. Îi dăm formă sferică și îl acoperim cu o folie alimentară. Lăsăm aluatul la dospit aproximativ 35-40 de minute, la loc călduț, ferit de curenți de aer.

Între timp ne ocupăm de umplutura pentru tartă sărată cu dovleac și alte ingrediente.

Tăiem dovleacul în felii mai mici și tocăm ceapa julien. Punem uleiul într-o tigaie la încins, adăugăm ceapa, apoi dovleacul și le amestecăm pentru a-și degaja aromele și a se întrepătrunde între ele. Adăugăm și șunca feliată subțire și le mai amestecăm timp de 4-5 minute.

Într-un bol, amestecăm oul cu smântâna, un praf de sare și unul de piper.

Pentru a monta tarta întindem aluatul într-o foaie ovală de 5-6 mm grosime. O transferăm într-o tavă de cuptor cu hârtie de copt în ea. Delimităm marginile tartei de 4-5 mm, înțepând aluatul de jur împrejur cu o furculiță.

Adăugăm peste aluat compoziția de ou cu smântână.

Peste această compoziție așezăm ingredientele din tigaie. Apoi presărăm din loc în loc bucăți de brânză sărată și punem tava în cuptor.

Coacem delicioasa tartă sărată cu dovleac și alte ingrediente pentru 30-35 de minute, la 175 de grade Celsius.

O lăsăm să se tempereze ușor, apoi o putem porționa.

Este delicioasă și simplă, dar și cu un sos de roșii, sau alte sosuri delicioase.

Spor și poftă bună!