Gătește Tort cu blat de nuci și cremă de mascarpone
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru două blaturi de nuci cu diametrul de 24 cm:
- 8 ouă medii
- 150 gr zahăr
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 130 gr nucă măcinată fin
- 20 gr pesmet
- 150 gr făină
- 5 gr praf de copt
- un praf sare.
- Pentru sirop:
- 400 ml apă
- 50 gr zahăr
- 1 linguriță esență de migdale
- Pentru crema de mascarpone:
- 500 gr mascarpone
- 250 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- un praf de sare.
- Pentru decor:
- 50 gr ciocolată amăruie
- jumătăți de miez de nucă + 100 gr de zahăr
- fructe physalis
Mod de preparare
Începem cu prepararea blatului care reprezintă cel mai complex pas al rețetei.
Mai întâi aducem toate ingredientele la temperatura camerei cu minim 30 de minute, înainte de a le amesteca. Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste albușuri. Este important pentru reușita bezelei ca albușurile să nu fie foarte reci.
Între timp, măcinăm nuca și o amestecăm cu pesmetul, iar făina o trecem prin sită împreună cu praful de copt. Apoi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cum preparăm blatul de tort cu nuci
După ce s-au scurs cele 30 de minute batem albușurile spumă, adăugăm treptat zahărul și amestecăm energic până când vom obține o bezea fermă. După ce adăugăm jumătate din cantitatea de zahăr, adăugăm și zeama de lămâie. Aceasta ajută bezeaua să devină mai rapid, fermă. Apoi adăugăm gălbenușurile și omogenizăm compoziția. Pentru a amesteca compoziția în continuare înlăturăm mixerul și folosim o spatulă.
Adăugăm treptat făina, amestecând cu spatula de jos în sus, cu mișcări circulare. Apoi adăugăm nuca măcinată amestecând cu aceleași mișcări ca și la făină.
Ungem baza și lateralele formelor de copt cu puțin ulei și presărăm puțină făină. Împărțim compoziția pentru blat în cele două tăvi și le introducem în cuptorul încălzit.
Coacem blaturile de tort cu nucă, pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius, dar în ultimele 5 minute, facem și testul cu scobitoarea. Le lăsăm să se răcească mai întâi în tăvi, apoi le scoatem pe grătare de răcire și le însiropăm cu siropul preparat prin fierberea apei cu zahărul și vanilia, apoi răcit.
Preparăm crema de mascarpone
Punem frișca lichidă, rece, în bolul mixerului și o amestecăm până când începe să capete volum. Adăugăm treptat zahărul și amestecăm în continuare până când începe să devină fermă. Apoi adăugăm mascarponele și un praf de sare. Omogenizăm crema și o împărțim în două părți.
Montăm deliciosul tort cu blat de nuci și cremă de mascarpone
Așezăm primul blat pe platou și întindem peste el o parte din cremă. Așezăm al doilea blat și îmbrăcăm tortul cu cealaltă parte de cremă. Înainte de a decora tortul îl punem la rece pentru cel puțin o oră. Astfel crema va căpăta fermitate.
Pentru decorul tortului mai întâi caramelizăm nucile. Topim zahărul într-o crăticioară pe foc, apoi adăugăm jumătăți de nuci. Le amestecăm bine prin zahărul topit, apoi le scoatem pe hârtie de copt și le lăsăm la răcit.
Ciocolata amăruie o topim la bain marie și o punem într-un săculeț de decorare, cu vârf ascuțit.
Scoatem tortul de la rece și îl decorăm mai întâi cu ciocolata topită. Apoi așezăm nucile caramelizate deasupra și fructele.
Lăsăm tortul din nou la rece până când se întărește ciocolata amăruie.
Apoi îl putem porționa și savura cu poftă, alături de cei dragi.
COMENTARII