Gătește Tocană de vită cu ciuperci și garnitură de orez
Timp de preparare
45 min
Nivel
mediu
Porții
6
Ingrediente
- Pentru tocană:
- 1 kg de carne de vită (de preferat pulpă sau rasol)
- 500 g de ciuperci (champignon sau orice alt tip preferat)
- 2 cepe mari
- 3-4 căței de usturoi
- 400 ml de vin
- 3 linguri de ulei
- 3 linguri de pastă de tomate cu ardei
- 2 lingură de făină
- 200 ml apă sau supă de legume
- 1 frunză de dafin
- 1 crenguță de cimbru
- sare și piper după gust
- pătrunjel proaspăt pentru decor
- Pentru orez:
- 200 g de orez (preferabil basmati sau cu bob lung)
- 400 ml de apă sau supă de legume
- 1 lingură de ulei de măsline
- sare după gust
Mod de preparare
Începe cu pregătirea cărnii. Taie carnea de vită în cuburi sau în fâșii de aproximativ 3-4 cm. Condimenteaz-o cu sare și piper.
Într-o tigaie mare, încălzește 2 linguri de ulei și rumenește bucățile de carne pe toate părțile până capătă o culoare maronie. Scoate-le într-un vas cu capac și lasă-le deoparte.
Între timp, prepară ciupercile.
Taie ceapa în fâșii, usturoiul toacă-l mărunt, iar ciupercile taie-le în felii.
În aceeași tigaie mai pune o lingură de ulei și adaugă ceapa, usturoiul și ciupercile feliate. Gătește-le până când se evaporă lichidul lăsat de ciuperci. Adaugă și condimentele, apoi pasta de roșii cu ardei și toarnă vinul. Lasă ingredientele să mai fiarbă până când se evaporă alcoolul.
Amestecă făina cu apa sau cu supa de legume și adaugă amestecul peste ingredientele din tigaie. Adaugă și carnea și mai gătește delicioasa tocană de vită cu ciuperci până când se hidratează bine făina.
În același timp poți prepara și orezul.
Clătește orezul cu apă rece până când apa devine limpede pentru a îndepărta excesul de amidon.
Într-o cratiță, încălzește o lingură de ulei și adaugă orezul. Călește-l ușor pentru 1-2 minute.
Adaugă apa sau supa de legume și sarea. Lasă orezul să fiarbă la foc mic și acoperă cratița. Fierbe-l lent timp de 15-20 de minute, sau până când orezul este gătit și lichidul a fost absorbit.
După ce este gătit, ia cratița de pe foc și lasă orezul acoperit pentru încă 5-10 minute înainte de a-l amesteca ușor cu o furculiță.
Decorează cu pătrunjel verde delicioasa tocană de vită cu ciuperci și garnitură de orez și servește-o caldă.
Spor și poftă bună!
COMENTARII