Gătește Tort cu fructe, cremă de mascarpone și glazură de ciocolată neagră
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru blat de 25 cm:
- 6 ouă
- 180 g zahăr
- 150 g făină
- 30 g cacao
- 1 plic praf de copt
- un praf de sare.
- Pentru cremă:
- 500 g mascarpone
- 200 ml smântână pentru frișcă (minim 30% grăsime)
- 100 g zahăr pudră
- 1 linguriță esență de vanilie
- 150 g fructe
- Pentru glazură:
- 200 g ciocolată neagră (minim 70% cacao)
- 200 ml smântână pentru frișcă.
- Pentru decor și umplutură:
- fructe proaspete (căpșuni, zmeură, afine)
- puțină cremă de mascarpone.
Mod de preparare
Se începe cu prepararea blatului. Dar înainte de acest pas pornim cuptorul la 180°C. Apoi ungem cu unt sau ulei și tapetăm cu hârtie o formă de tort cu diametrul de aproximativ 24-25 cm.
Cum preparăm blatul de tort cu cacao
Separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile cu un praf de sare până devin spumoase. Adăugăm treptat zahărul și continuăm să mixăm până obținem o bezea fermă și lucioasă. Adăugăm gălbenușurile, unul câte unul, mixând bine după fiecare.
Cernem făina cu pudra de cacao și praful de copt, împreună.
Încorporăm treptat ingredientele uscate în amestecul de ouă, amestecând ușor cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus, pentru a păstra compoziția aerată.
Întindem compoziția în forma de tort și coacem blatul în cuptorul preîncălzit pentru 20-25 de minute, sau până trece testul scobitorii.
După coacere îl transferăm pe un grătar de răcire și îl lăsăm să se răcească bine.
Preparăm crema pentru tort cu fructe
Într-un bol mare, mixăm mascarpone cu zahărul pudră și esența de vanilie până obținem o cremă omogenă.
Într-un alt bol, mixăm smântâna pentru frișcă până obținem o frișcă fermă.
Încorporăm ușor frișca bătută în crema de mascarpone, amestecând cu o spatulă.
Preparăm glazura de ciocolată
Rupem ciocolata în bucăți mici și o punem într-un bol.
Într-o crăticioară, aducem smântâna pentru frișcă aproape de punctul de fierbere, apoi o adăugăm peste ciocolată.
Amestecăm ingredientele până obținem o glazură lucioasă și omogenă. O lăsăm să se răcească puțin, dar să rămână lichidă pentru a putea turna pe tort.
Cum montăm deliciosul tort cu fructe
Tăiem căpșunile în bucăți potrivite.
Secționăm blatul în două părți egale și dăm deoparte 1/3 din cremă. Dăm deoparte și din fructe, pentru decor. În partea mare de cremă adăugăm fructele și întindem crema peste prima jumătate de blat, așezat pe un platou. Așezăm cea de-a doua jumătate de blat și acoperim tortul cu o parte din crema de mascarpone oprită. Cealaltă parte o punem într-un săculeț cu capăt metalic stelat.
Turnăm glazura de ciocolată peste tort, lăsând-o să se scurgă pe margini și o nivelăm.
Decorăm tortul cu crema oprită și cu fructe proaspete, după propria imaginație.
Îl punem la rece pentru câteva ore, pentru a se așeza bine straturile și a se întrepătrunde aromele.
Spor și poftă bună!
COMENTARII