Dulciuri

Tort cu mousse din fructe de pădure

Pentru un eveniment special sau pentru un weekend petrecut cu familia, merită preparată rețeta de tort cu mousse din fructe de pădure. Nu se prepară greu, iar ingredientele sunt dintre cele mai populare și accesibile.

Fructele de pădure se pot alege după preferințe, dar cu atenție pentru a obține o cremă cu o culoare deosebită. Iar blatul de tort se prepară simplu, după rețeta clasică de pandișpan.

Vă mai recomand de pe blog și o rețetă de tort cu ciocolată și fructe de pădure, foarte apreciat de cei care l-au savurat. Este un tort cu blaturi umede, cremă de mascarpone cu ciocolată albă și sos din fructe de pădure.

Și tot din categoria deserturilor cu fructe de pădure mai puteți descoperi pe blog și rețeta de  cheesecake cu fructe de pădure. Are baza înaltă din biscuiți, o cremă de brânză cu fructe de pădure și  un strat delicios de jeleu deasupra.

Cum preparăm rețeta de tort cu mousse din fructe de pădure

Pentru tortul de azi preparăm un blat de pandișpan pe care îl aromatizăm cu lămâie. Se poate opta și pentru vanilie, dar tot folosim vanilia în majoritatea deserturilor.

Crema mousse din fructe de pădure se prepară cu smântână naturală pentru frișcă și cu puțină gelatină. Optează fiecare pentru amestecul de fructe preferate. Pot fi folosite chiar și fructe congelate.

Decorul va fi simplu, din fructe cu frunze de mentă și zahăr pudră. Este un tort simpluț, dar foarte elegant și delicios.

Mai găsiți pe blog rețete de torturi și mai simple și mai complexe, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort cu mousse din fructe de pădure.

Tort cu mousse din fructe de pădure secționat pe platou și o porție pe farfurie

Gătește Tort cu mousse din fructe de pădure

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Tort cu mousse din fructe de pădure

Ingrediente

 • Pentru blat de tort cu diametrul de 26 cm:
 • 6 ouă de mărime medie
 • 200 gr zahăr
 • 200 gr făină
 • 1 vârf de linguriță cu sare
 • coaja și sucul de la o lămâie
 • puțin unt + făină, pentru forma de copt.
 • Pentru mousse de fructe de pădure:
 • 250 gr fructe de pădure
 • 100 gr zahăr
 • 200 ml smântână pentru frișcă
 • 4 gr gelatină foi (sau 5 gr granule)
 • fructe proaspete, frunze de mentă și zahăr pudră pentru decor.

Mod de preparare

Pentru a prepara blatul de tort mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim forma de copt. Ungem interiorul acesteia cu puțin unt și presărăm un strat subțire de făină. Putem apela și la hârtia de copt.

Apoi separăm albușurile de gălbenușuri în două boluri. Presărăm un praf de sare peste albușuri și le amestecăm energic cu ajutorul mixerului, până când devin cristaline. Adăugăm zahărul puțin câte puțin, în timp ce amestecăm intens.

Amestecăm gălbenușurile cu sucul și coaja răzuită fin de la o lămâie. Apoi le încorporăm în bezeaua de albușuri. Omogenizăm bine compoziția și îndepărtăm mixerul.

Cu ajutorul unei spatule de silicon, încorporăm treptat făina trecută prin sită. Amestecăm făina în compoziție încet, cu mișcări circulare de jos în sus.

Întindem compoziția obținută în forma de copt și coacem blatul de tort pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Îl lăsăm să se tempereze 5-6 minute în forma de copt, apoi îl transferăm pe un platou și îl lăsăm să se răcească bine.

Pentru a prepara mousse din fructe de pădure, mai întâi hidratăm gelatina în apă cât să fie acoperită.

Dăm deoparte aproximativ 50 gr de fructe, iar restul le fierbem cu zahărul pentru 3-4 minute. Apoi le pasăm și le trecem printr-o sită deasă.  Adăugăm gelatina și omogenizăm bine crema. Batem smântâna pentru frișcă până când devine consistentă și o amestecăm cu piureul de fructe. Adăugăm și fructele oprite și omogenizăm bine compoziția

Pentru a monta deliciosul tort cu mousse din fructe de pădure, secționăm blatul în două părți și adăugăm între ele crema mousse. Punem tortul la rece pentru cel puțin 5-6 ore, înainte de a-l porționa.

Îl decorăm cu zahăr pudră, cu fructe proaspete și cu frunze de mentă.

Un astfel de tort se porționează mult mai bine a doua zi, dacă avem răbdare și nu avem mari pofticioși pe lângă noi.