Gătește Înghețată de fistic, aromată și colorată
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- 150 g de fistic nesărat, decojit
- 500 ml de lapte integral
- 240 ml de smântână pentru frișcă
- 150 g de zahăr
- 4 gălbenușuri de ou (aproximativ 80 g)
- 1 linguriță de esență de vanilie (aproximativ 5 ml)
- 1/2 linguriță de sare (aproximativ 3 g).
Mod de preparare
Începem cu prepararea pastei de fistic.
Punem fisticul într-un blender sau procesor de alimente și îl mixăm până obținem o pastă fină. Dacă este nevoie, adăugăm o lingură de lapte pentru a ajuta la procesare.
Într-o cratiță, încălzim laptele și smântâna pentru frișcă la foc mediu până aproape de fierbere, dar nu lăsăm să dea în clocot.
Într-un bol, amestecăm gălbenușurile de ou cu zahărul până se deschid la culoare palide și pufoase.
Treptat, adăugăm un polonic din amestecul fierbinte de lapte și smântână în ouăle bătute, amestecând continuu pentru a evita coagularea ouălor. Apoi, turnăm amestecul de ouă înapoi în cratiță, amestecând constant.
Continuăm să fierbem compoziția la foc mediu, amestecând constant, până când amestecul se îngroașă ca o cremă. Nu lăsăm să clocotească.
După ce amestecul s-a îngroșat, luăm cratița de pe foc și adăugăm pasta de fistic, esența de vanilie și sarea. Amestecăm bine până se combină uniform.
Turnăm amestecul într-o caserolă mare și îl lăsăm să se răcească la temperatura camerei. Apoi acoperim caserola și o punem la congelator pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte.
Amestecăm energic cu o furculiță la fiecare 30 de minute pentru a sparge cristalele de gheață, până când înghețata devine cremoasă (aproximativ 4 ore).
Înainte de servire lăsăm înghețata 10 minute la temperatura camerei, pentru a se porționa mai bine.
COMENTARII