Rețete de post

Piure de cartofi cu usturoi, de post

Și în zilele de post ne putem răsfăța papilele cu preparate delicioase, dar și mai sănătoase, cum ar fi acest piure de cartofi cu usturoi, a cărui rețetă o veți descoperi detaliată mai jos. Nu este cu nimic mai prejos decât rețeta clasică, este la fel de cremos și de gustos.

Ne place piureul de cartofi și îl preparăm foarte des ca garnitură la alte preparate. Iar atunci când ne rămâne piure și pentru a doua zi, îl folosim la diverse aluaturi.

Un astfel de exemplu îl poți descoperi la rețeta de clătite aperitiv din piure cu brânzeturi. Diluat cu lapte rece, asezonat cu verdeață și condimente, adăugată puțină făină și 2-3 ouă, încropim rapid un aluat de clătite sărate. Sunt grozav de bune  și se pot umple cu diverse creme aperitiv.

Un alt exemplu îl poți descoperi la rețeta de tartă cu aluat de cartofi și ficat de pui. Crusta de tartă iese crocantă la exterior și pufoasă la interior. Iar compoziția de umplut o puteți adapta după propriul gust și cu alte ingrediente.

Despre rețeta de piure de cartofi cu usturoi

Acest piure de cartofi cu usturoi, de post, este fin, cremos și surprinzător de savuros. Uleiul de măsline și usturoiul prăjit în el adaugă un gust bogat și aromat, care completează perfect textura catifelată a cartofilor. Este o alegere excelentă pentru o masă simplă, dar plină de savoare.

Primăvara acest piure merge preparat cu leurdă sau cu usturoi verde. Este delicios în toate combinațiile.

Mai găsești pe blog și alte rețete de piureuri precum cel de păstârnac, de conopidă și altele, de unde te poți inspira.

Iar dacă te regăsești în gustul rețetelor de pe acest blog, te aștept zilnic și pe pagina de facebook. Vei găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, te poți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo vei putea încărca fotografiile proprii cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai poți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de piure de cartofi cu usturoi.

Piure de cartofi cu usturoi în cratiță așezată pe un tocător, alături de o lingură de lemn așezată pe un ștergar și crenguțe de cimbru

Gătește Piure de cartofi cu usturoi, de post

Timp de preparare

30 min

Nivel

ușor

Porții

6

Porție de piure din cartofi în bol, alături de doi cartofi, grăunți de usturoi, crenguțe de mărar și o lingură de lemn

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi (preferabil albi, pentru piure)
  • apă + sare pentru fierbere
  • 4-5 căței de usturoi, curățați și zdrobiți
  • 3-4 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 200 ml de lapte vegetal ( de migdale sau de soia)
  • sare și piper, după gust
  • verdeață pentru decor.

Mod de preparare

Începe cu fierberea cartofilor. Curăță cartofii, taie-i cuburi mari și pune-i la fiert în apă cu sare. Fierbe-i până devin moi și se sfărâmă ușor atunci când îi înțepi cu o furculiță (aproximativ 20-25 de minute).

Între timp, încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mică la foc mic și adaugă usturoiul zdrobit. Prăjește-l doar cât să-și elibereze aroma, fără să se ardă (aproximativ 1-2 minute). Dă deoparte.

Pasarea cartofilor: Scurge cartofii fierți și pasează-i folosind un zdrobitor de cartofi sau un blender de mână, în funcție de cât de fin îți dorești să fie piureul.

Adaugă treptat uleiul cu usturoi prăjit și amestecă bine. Toarnă încet lapte vegetal, ușor încălzit, până când obții consistența dorită. Potrivește de sare și piper după gust.

Servește deliciosul piure de cartofi cu usturoi cald, alături de legume la grătar, o salată proaspătă sau alte preparate de post.

Spor și poftă bună!