Gătește Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Timp de preparare
90 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- 1 dovleac plăcintar de mărime medie (aprox. 3-4 kg)
- 300 g carne tocată (vită, porc sau mixtă)
- 100 g orez cu bob lung
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 1 morcov, ras pe răzătoarea mare
- 1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
- 2 căței de usturoi, tocați fin
- 150 g ciuperci champignon, tocate
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță de sare
- ½ linguriță piper negru măcinat
- crenguțe de cimbru proaspăt
- 1 linguriță boia dulce (sau iute, dacă preferi)
- 1 conservă de roșii cubulețe (400 g)
- 200 g mozzarella răzuită
- 1 lingură pătrunjel proaspăt.
Mod de preparare
Pregătirea dovleacului.
Spală dovleacul și taie capacul. Curăță interiorul de semințe și fibre, lăsând pereții dovleacului groși de aproximativ 2 cm.
Pregătirea umpluturii:
Într-o tigaie, încinge uleiul de măsline și călește ceapa până devine aurie. Adaugă usturoiul, morcovul, ardeiul și ciupercile. Gătește 5-7 minute, până când legumele se înmoaie.
Pune carnea tocată în tigaie și gătește până se rumenește uniform. Condimentează cu sare, piper, cimbru și boia.
Adaugă orezul spălat și conservă de roșii. Amestecă bine și gătește la foc mic 10-12 minute, până când orezul absoarbe lichidul. Amestecul trebuie să rămână ușor umed.
Umple dovleacul cu compoziția de carne, orez și legume, presând ușor pentru a umple bine. Pune capacul dovleacului deasupra
Așază dovleacul într-un vas termorezistent. Adaugă o ceașcă de apă sau supă de legume în jurul dovleacului pentru a preveni uscarea.
Acoperă dovleacul cu folie de aluminiu și coace-l în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 1 oră și 15 minute.
Îndepărtează folia de aluminiu și capacul dovleacului. Presară mozzarella răzuită pe umplutură și lasă dovleacul în cuptor pentru încă 10-15 minute, până când brânza devine aurie și ușor crocantă.
Lasă dovleacul să se răcească 10 minute înainte de a-l tăia. Decorează cu pătrunjel proaspăt și servește-l cald, tăiat în felii generoase.
Spor și poftă bună!
COMENTARII