Gătește Melcișori de post cu mac, pufoși și delicioși
Timp de preparare
25 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 500 g făină albă
- 250 ml apă călduță
- 50 ml ulei vegetal
- 2 linguri zahăr
- 1 plic drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
- 1 praf de sare
- 1 linguriță esență de vanilie (opțional)
- Pentru umplutura de mac:
- 200 g semințe de mac măcinate
- 100 g zahăr (sau după gust)
- 150 ml apă
- 1 linguriță esență de vanilie sau lămâie (opțional)
- Pentru uns:
- 2 linguri sirop de zahăr sau apă îndulcită
Mod de preparare
Prepararea aluatului.
Dizolvă drojdia și zahărul în apa călduță. Lasă amestecul să stea 5-10 minute până face spumă.
Într-un bol mare, adaugă făina și praful de sare. Fă o gaură în mijloc și toarnă drojdia activată, uleiul și esența de vanilie.
Frământă aluatul timp de 8-10 minute, până devine elastic și nelipicios. Dacă este prea uscat, mai adaugă puțină apă, iar dacă este prea lipicios, mai presară făină.
Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l la dospit într-un loc cald timp de 1 oră, sau până își dublează volumul.
Prepararea umpluturii de mac.
Într-o crăticioară, pune semințele de mac, zahărul și apa. Gătește la foc mic, amestecând constant, până când compoziția se îngroașă (5-7 minute).
Lasă umplutura să se răcească complet înainte de utilizare.
Formarea melcișorilor.
Întinde aluatul dospit pe o suprafață presărată cu făină, într-un dreptunghi cu grosimea de 0.5 cm.
Întinde uniform umplutura de mac pe toată suprafața aluatului.
Rulează aluatul strâns pe lungime, formând un rulou.
Taie ruloul în felii de 2-3 cm grosime și așază-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu partea tăiată în sus.
Coacerea.
Lasă melcișorii să mai dospească în tavă timp de 15-20 de minute.
Coace-i în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 20-25 de minute, sau până devin aurii.
Finisarea:
Scoate melcișorii din cuptor și unge-i imediat cu sirop de zahăr sau apă îndulcită, pentru un aspect lucios și o textură mai moale.
Lasă-i să se răcească înainte de servire, pe un grătar.
Sunt delicioși alături de un ceai cald sau un pahar cu suc proaspăt de fructe.
Spor și poftă bună!
COMENTARII