Deserturi de post

Melcișori de post cu mac, pufoși și delicioși

Acești melcișori de post cu mac sunt perfecți pentru micul dejun, alături de un ceai bun sau ca gustare în pauza de masă de la școală sau serviciu. Rețeta este una clasică, iar ingredientele sunt puține și simple.

Melcișorii din aluat fraged, dospit sau foietaj sunt apreciați pentru versatilitatea preparării lor, dar și a aspectului. Pot fi preparați atât dulci cât și sărați, de post sau clasici.

Dintre rețetele de melcișorilor dulci, mult apreciate în toate bucătăriile lumii, cea mai populară este rețeta de melcișori sau rulouri cu scorțișoară –  Cinnamon rolls.

Asemănătoare cu aceste rulouri delicioase și foarte aromate, mai găsiți pe blog și rețeta de melcișori însiropați. Sunt minunate ambele variante, merită preparate chiar și împreună pentru a avea diversitate pe platou. Unele sunt însiropate, altele glazurate, deci vor avea și gusturi diferite, dar și aspect diferit.

Iar dacă vrei să prepari varianta de post a melcișorilor cu scorțișoară – descoperă aici rețeta.

Despre rețeta de melcișori de post cu mac

Acești delicioși și aromați melcișori, chiar dacă sunt de post nu sunt cu nimic mai prejos decât cei clasici.

Aluatul moale și pufos, fără lapte sau ouă, îmbrățișează o umplutură bogată de mac, dulce și aromată. Sunt ideali de preparat și în zilele în care nu ținem post, oferind o combinație delicioasă de textură și gust.

Aroma umpluturii o poți alege după preferințe. Dacă vrei, poți adăuga stafide sau coajă rasă de lămâie în umplutura de mac pentru un plus de aromă.

Tot din categoria deserturilor delicioase cu mac mai poți încerca de pe blog și rețeta de prăjiturele cu mac în formă de floare. Sunt ideale și pentru un platou cu dulciuri festive.

Mai găsești pe blog și rețete de cornulețe cu mac, dar și cozonac sau alte deserturi, de unde te poți inspira.

Iar dacă te regăsești în gustul rețetelor de pe acest blog, te aștept zilnic și pe pagina de facebook. Vei găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, te poți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo vei putea încărca fotografiile proprii cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai poți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de melcișori de post cu mac.

Melcișori cu mac de post, unul secționat și o ceașcă de cafea

Gătește Melcișori de post cu mac, pufoși și delicioși

Timp de preparare

25 min

Nivel

mediu

Porții

12

Melcișori cu mac de post, unul secționat

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 g făină albă
  • 250 ml apă călduță
  • 50 ml ulei vegetal
  • 2 linguri zahăr
  • 1 plic drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță esență de vanilie (opțional)
  • Pentru umplutura de mac:
  • 200 g semințe de mac măcinate
  • 100 g zahăr (sau după gust)
  • 150 ml apă
  • 1 linguriță esență de vanilie sau lămâie (opțional)
  • Pentru uns:
  • 2 linguri sirop de zahăr sau apă îndulcită

Mod de preparare

Prepararea aluatului.

Dizolvă drojdia și zahărul în apa călduță. Lasă amestecul să stea 5-10 minute până face spumă.

Într-un bol mare, adaugă făina și praful de sare. Fă o gaură în mijloc și toarnă drojdia activată, uleiul și esența de vanilie.

Frământă aluatul timp de 8-10 minute, până devine elastic și nelipicios. Dacă este prea uscat, mai adaugă puțină apă, iar dacă este prea lipicios, mai presară făină.

Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l la dospit într-un loc cald timp de 1 oră, sau până își dublează volumul.

Prepararea umpluturii de mac.

Într-o crăticioară, pune semințele de mac, zahărul și apa. Gătește la foc mic, amestecând constant, până când compoziția se îngroașă (5-7 minute).

Lasă umplutura să se răcească complet înainte de utilizare.

Formarea melcișorilor.

Întinde aluatul dospit pe o suprafață presărată cu făină, într-un dreptunghi cu grosimea de 0.5 cm.

Întinde uniform umplutura de mac pe toată suprafața aluatului.

Rulează aluatul strâns pe lungime, formând un rulou.

Taie ruloul în felii de 2-3 cm grosime și așază-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu partea tăiată în sus.

Coacerea.

Lasă melcișorii să mai dospească în tavă timp de 15-20 de minute.

Coace-i în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 20-25 de minute, sau până devin aurii.

Finisarea:

Scoate melcișorii din cuptor și unge-i imediat cu sirop de zahăr sau apă îndulcită, pentru un aspect lucios și o textură mai moale.

Lasă-i să se răcească înainte de servire, pe un grătar.

Sunt delicioși alături de un ceai cald sau un pahar cu suc proaspăt de fructe.

Spor și poftă bună!