Deserturi de post

Melcișori cu scorțișoară, de post

Din categoria deserturilor simple, de post, avem pentru voi o rețetă de melcișori cu scorțișoară, delicioși și foarte aromați. Sunt preparați dintr-un aluat fraged, uns cu ulei și presărat cu scorțișoară din belșug.

Rețeta este inspirată după rețeta celebrelor rulouri cu scorțișoară – Cinnamon rolls, din bucătăria americană. Acestea se prepară în mod clasic, la sărbătorile de iarnă. Scorțișoara este una dintre aromele de iarnă, însă noi o folosim foarte des fără a ține cont de sezon. Deserturile cu mere, de exemplu, nu sunt complete dacă nu sunt aromatizate cu scorțișoară.

Mai folosim scorțișoara și în rețetele de deserturi cu prune, dar și în diferite rețete de fursecuri. Vedeți aici și o rețetă de fursecuri cu scorțișoară, simplă și foarte ușor de preparat. Sunt perfecte în perioadele de post sau pentru persoanele care au adoptat o alimentație vegană.

Și tot din categoria deserturilor delicioase cu scorțișoară, vă mai recomandăm să încercați și rețeta de Estonian Kringel. Este un mic cozonac în formă de colac sau de covrig, cu multe straturi îmbogățite cu scorțișoară.

Cum preparăm rețeta de melcișori cu scorțișoară

După cum am menționat la începutul articolului, aluatul pentru acești melcișori nu este unul dospit, precum aluatul pentru rulourile clasice cu scorțișoară. Este un aluat fraged cu praf de copt și bicarbonat.

După frământare, aluatul se întinde în foaie subțire, se unge cu ulei și se presară cu scorțișoară. Apoi se rulează și se secționează în rondele.

Se prepară destul de ușor, dar și într-un timp relativ scurt.

Pentru atunci când nu țineți post vă mai recomand și rețeta de melcișori cu dovleac și scorțișoară, glazurați cu cremă de brânză.

Dar găsiți pe blog mai multe rețete în care vedetă este scorțișoara. Doar tastați cuvântul ”scorțișoară” în caseta de căutare și veți ajunge la ele.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de melcișori cu scorțișoară.

Femeie așezând melcișori cu scorțișoară pe două farfurii albe

Gătește Melcișori cu scorțișoară, de post

Timp de preparare

20 min

Nivel

ușor

Porții

12

Farfurie albă cu cinci melcișori cu scorțișoară ținută în două mâini

Ingrediente

 • Pentru aluat:
 • 350 gr făină
 • 50 gr zahăr brun
 • 50 ml ulei de floarea soarelui
 • 100 ml apă minerală
 • 1 linguriță praf de copt
 • 1 vârf de linguriță bicarbonat de sodiu
 • un praf de sare
 • 1 linguriță cu scorțișoară.
 • Pentru umplutură:
 • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
 • 1 linguriță de făină
 • 2 lingurițe de scorțișoară
 • 50 gr zahăr brun.

Mod de preparare

Începem prin a aduce pe masa de lucru ingredientele pentru aluat și a le lăsa 15-20 de minute la temperatura camerei.

Apoi, amestecăm într-un bol făina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu, un praf de sare, scorțișoara și zahărul brun. Adăugăm treptat uleiul și apa minerală și amestecăm bine ingredientele până când obținem un aluat compact. Dacă mai necesită, mai adăugăm  făină sau 1-2 linguri de apă rece.

Împachetăm aluatul în folie de prospețime și îl punem la frigider pentru 30 de minute.

După acest interval de timp pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Întindem aluatul într-o foaie subțire, pe masa presărată cu făină. Amestecăm uleiul cu o linguriță de făină și întindem acest amestec peste foaia de aluat. Amestecăm scorțișoara cu zahărul brun și presărăm amestecul peste foaia de aluat. Apoi rulăm aluatul și îl secționăm în rondele de 1-1,5 cm grosime.

Așezăm acești melcișori cu scorțișoară în tava mare a cuptorului, unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt. Punem tava în cuptor și coacem melcișorii pentru 15-20 de minute, la 180 de grade Celsius.

Îi putem servi simpli sau decorați cu zahăr.

Spor și poftă bună!