Biscuiți / Fursecuri

Trufe de ciocolată cu rom

Aceste trufe de ciocolată cu rom sunt perfecte pentru ocazii speciale, pentru a fi oferite cadou sau pur și simplu pentru a satisface o poftă de ciocolată de cea mai bună calitate. Rețeta este ușoară și rapidă, iar ingredientele sunt puține și accesibile. Poți personaliza trufele după propriul gust, adăugând aromele preferate.

Ne plac astfel de deserturi rapide și nu ezităm să le preparăm pentru deliciul celor dragi. le preparăm și cu ocazia sărbătorilor pentru un platou cu dulciuri diverse. Una dintre rețetele des preparate de pe blog este cea de praline Tiramisu cu cafea și Amaretto.  Sunt foarte delicioase, se prepară rapid și dispar la fel de rapid de pe platou.

Iar dacă vrei o rețetă mai complexă și mai interesantă îți recomandăm să încerci rețeta de mini tarte cu praline de ciocolată. Și acestea merită preparate și așezate la loc de cinste pe un platou cu dulciuri festive. Le încadrăm în categoria fursecurilor că au tot ce trebuie pentru a concura cu cele mai delicioase fursecuri.

Despre rețeta de trufe de ciocolată cu rom

Trufele de ciocolată sunt mici bijuterii culinare, cu o textură catifelată. Au o aromă profundă de ciocolată, echilibrată de notele fine ale romului. Fiecare mușcătură este o combinație perfectă între gustul amărui al ciocolatei și dulceața discretă a compoziției, învăluite într-o textură fină și onctuoasă.

Romul adaugă un parfum rafinat, cu note calde de vanilie și caramel. Pudra de cacao de la exterior adaugă un contrast ușor amărui, echilibrând dulceața ganache-ului și intensificând profunzimea aromelor.

Sunt perfecte pentru cei care iubesc ciocolata pură, într-o formă elegantă și sofisticată.

Mai găsești astfel de rețete pe blog în secțiunile ”Dulciuri” și ”Biscuiți/Fursecuri”.

Iar dacă te regăsești în gustul rețetelor de pe acest blog, te aștept zilnic și pe pagina de facebook. Vei găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, te poți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo vei putea încărca fotografiile proprii cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai poți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de trufe de ciocolată cu rom.

Trufe de ciocolată cu rom

Gătește Trufe de ciocolată cu rom

Timp de preparare

15 min

Nivel

ușor

Porții

20

Trufe de ciocolată cu rom, una secționată

Ingrediente

  • 200 g ciocolată neagră (minim 70% cacao)
  • 100 ml smântână lichidă pentru frișcă (minimum 30% grăsime)
  •  30 g unt cu 82% grăsime
  • 2 linguri de rom brun (sau după gust)
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 lingură miere (pentru un plus de finețe)
  •  un praf de sare (potențează aroma ciocolatei)
  • cacao pudră pentru decor

Mod de preparare

Începe cu pregătirea ganache-ului de ciocolată.

Toacă mărunt ciocolata și pune-o într-un bol rezistent la căldură. Cu cât ciocolata este mai fin mărunțită, cu atât se va topi mai uniform. Pune smântâna lichidă într-o cratiță mică și încălzește-o pe foc mediu până aproape de punctul de fierbere (fără să clocotească).

Toarnă smântâna fierbinte peste ciocolata mărunțită și las-o 1-2 minute fără să amesteci. Apoi, folosește o spatulă sau un tel și omogenizează ușor compoziția până când devine lucioasă și cremoasă. Încorporează untul, apoi adaugă romul, vanilia, mierea și un praf de sare. Amestecă bine până la omogenizare completă.

Acoperă bolul cu folie alimentară (folia trebuie să atingă suprafața ganache-ului, pentru a evita formarea condensului) și dă-l la frigider pentru minimum 2-3 ore, sau până când compoziția este suficient de fermă pentru a fi modelată.

Formare trufe de ciocolată cu rom

Scoate ganache-ul din frigider și lasă-l 5 minute la temperatura camerei.

Cu ajutorul unei lingurițe sau a unei cupe pentru înghețată, ia porții mici de compoziție și modelează-le rapid în biluțe, rulându-le între palme. (Dacă se încălzesc prea tare în mâini, dă-le 5 minute la frigider înainte de a continua.)

Trece fiecare trufă prin cacao pudră cernută (pentru un strat uniform și fin).

Dacă dorești varietate, le poți trece și prin fistic măcinat, alune tocate sau fulgi de cocos.

Așază trufele pe o tavă și dă-le din nou la frigider pentru 30 de minute, astfel încât să-și mențină perfect forma.

Se servesc reci sau la temperatura camerei, alături de un espresso intens sau un pahar de vin roșu.

Se păstrează într-un recipient ermetic, la frigider, timp de până la 10 zile (deși e greu de crezut că vor rezista atât de mult fără a fi devorate).

Spor și poftă bună!