Gătește Trufe de ciocolată cu rom
Timp de preparare
15 min
Nivel
ușor
Porții
20
Ingrediente
- 200 g ciocolată neagră (minim 70% cacao)
- 100 ml smântână lichidă pentru frișcă (minimum 30% grăsime)
- 30 g unt cu 82% grăsime
- 2 linguri de rom brun (sau după gust)
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 lingură miere (pentru un plus de finețe)
- un praf de sare (potențează aroma ciocolatei)
- cacao pudră pentru decor
Mod de preparare
Începe cu pregătirea ganache-ului de ciocolată.
Toacă mărunt ciocolata și pune-o într-un bol rezistent la căldură. Cu cât ciocolata este mai fin mărunțită, cu atât se va topi mai uniform. Pune smântâna lichidă într-o cratiță mică și încălzește-o pe foc mediu până aproape de punctul de fierbere (fără să clocotească).
Toarnă smântâna fierbinte peste ciocolata mărunțită și las-o 1-2 minute fără să amesteci. Apoi, folosește o spatulă sau un tel și omogenizează ușor compoziția până când devine lucioasă și cremoasă. Încorporează untul, apoi adaugă romul, vanilia, mierea și un praf de sare. Amestecă bine până la omogenizare completă.
Acoperă bolul cu folie alimentară (folia trebuie să atingă suprafața ganache-ului, pentru a evita formarea condensului) și dă-l la frigider pentru minimum 2-3 ore, sau până când compoziția este suficient de fermă pentru a fi modelată.
Formare trufe de ciocolată cu rom
Scoate ganache-ul din frigider și lasă-l 5 minute la temperatura camerei.
Cu ajutorul unei lingurițe sau a unei cupe pentru înghețată, ia porții mici de compoziție și modelează-le rapid în biluțe, rulându-le între palme. (Dacă se încălzesc prea tare în mâini, dă-le 5 minute la frigider înainte de a continua.)
Trece fiecare trufă prin cacao pudră cernută (pentru un strat uniform și fin).
Dacă dorești varietate, le poți trece și prin fistic măcinat, alune tocate sau fulgi de cocos.
Așază trufele pe o tavă și dă-le din nou la frigider pentru 30 de minute, astfel încât să-și mențină perfect forma.
Se servesc reci sau la temperatura camerei, alături de un espresso intens sau un pahar de vin roșu.
Se păstrează într-un recipient ermetic, la frigider, timp de până la 10 zile (deși e greu de crezut că vor rezista atât de mult fără a fi devorate).
Spor și poftă bună!
COMENTARII