Rețete de bază

Sos de lămâie cu usturoi și busuioc, pentru salate

Dacă nu mai știi ce dressing să prepari pentru a da gust salatelor sau altor preparare, îți recomandăm rețeta de sos de lămâie cu usturoi și busuioc. Este rețeta unui dressing vibrant, parfumat și echilibrat, perfect pentru salate de crudități, legume la grătar sau chiar preparate din pește.

Ne plac sosurile cremoase și bogate pentru salate, cartofi sau fripturi și ne place să experimentăm diferite combinații de ingrediente.

Un exemplu îl poți descoperi pe blog la rețeta de sos de avocado. Este o rețetă pe cât de simplă și rapidă, pe atât de bună. Se poate consuma alături de legume sau carne la grătar. Este delicios și în sandvișuri, ca aperitiv, întins pe felii de pâine prăjită sau crackers. Dar poate fi și un delicios condiment pentru paste sau salate.

Mai găsești pe blog un articol cu patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi. Sunt sosurile pe care noi le preferăm în mod deosebit.

Despre rețeta de sos de lămâie cu usturoi și busuioc

Acest sos are o consistență lejeră și ușor cremoasă, cu particule fine de busuioc care îi dau o notă vizuală elegantă. Gustul său este dominat de prospețimea lămâii. Aceasta este echilibrată de aroma intensă a usturoiului și de notele aromatice ale busuiocului. Uleiul de măsline îi conferă un caracter delicat și mătăsos, în timp ce un strop de miere adaugă subtilitate și echilibru. Opțional, pentru un plus de aromă mai poți adăuga și frunze de mentă, dar și pătrunjel.

Este un dressing simplu, dar plin de personalitate, care va transforma orice salată obișnuită într-o experiență culinară deosebită.

Mai găsești pe blog și alte rețete de sosuri delicioase, pe care le poți testa pentru a desăvârși gustul salatelor sau fripturilor.

Iar dacă te regăsești în gustul rețetelor de pe acest blog, te aștept zilnic și pe pagina de facebook. Vei găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, te poți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo vei putea încărca fotografiile proprii cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai poți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de sos de lămâie cu usturoi și busuioc.

Dressing de lămâie cu usturoi și busuioc în bol de sticlă, alături de o lămâie feliată, o căpățână de usturoi, frunze de busuioc, mentă și boabe de piper negru

Gătește Sos de lămâie cu usturoi și busuioc, pentru salate

Timp de preparare

15 min

Nivel

ușor

Porții

6

Sos de lămâie cu usturoi și busuioc în bol de sticlă, alături de o lămâie feliată, o căpățână de usturoi, frunze de busuioc, mentă și boabe de piper negru

Ingrediente

  • 100 ml suc proaspăt de lămâie (aproximativ 2 lămâi mari)
  • 80 ml ulei de măsline extravirgin
  • 3 căței de usturoi, rași fin sau zdrobiți
  • 10-12 frunze de busuioc proaspăt, tocate fin
  • 2 lingurițe de miere
  • sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • 2 frunze de mentă pentru aromă
  • opțional, pătrunjel verde.

Mod de preparare

Într-un bol mic sau într-un borcan cu capac, combină sucul de lămâie cu usturoiul ras și busuiocul tocat.

Adaugă sarea, piperul și, dacă dorești, mierea pentru un gust mai echilibrat.

Toarnă uleiul de măsline treptat, amestecând energic cu un tel mic sau agitând borcanul, până când dressingul devine omogen și ușor cremos.

Gustă și ajustează aromele după preferință. Dacă dorești un plus de prospețime, mai poți adăuga puțin suc de lămâie sau coajă rasă de lămâie.

Cum se folosește acest sos de lămâie cu usturoi și busuioc

Acest sos este ideal pentru salate verzi cu rucola, spanac sau valeriană.

Se potrivește de minune cu o salată de roșii cherry și mozzarella sau cu legume coapte.

Poate fi folosit ca marinadă pentru pește alb sau fructe de mare.

Îl poți turna peste cartofi copți pentru un plus de savoare.

Sosul se păstrează la frigider într-un borcan închis ermetic timp de 2-3 zile, iar aroma busuiocului se va intensifica pe măsură ce stă la rece.

Spor și poftă bună!