Gătește Piftie de curcan cu ouă fierte
Timp de preparare
180 min
Nivel
mediu
Porții
8

Ingrediente
- 1 kg gât și aripi de curcan (eventual și ciocănele sau spinări – cât mai gelatinoase)
- 1 ceapă mare
- 1 morcov mare
- 4-5 căței de usturoi
- 2-3 foi de dafin
- 10-15 boabe de piper
- sare după gust
- 4 ouă fierte tari (sau 8 ouă de prepeliță)
- apă cât să acopere bine carnea (aprox. 3,5 – 4 litri).
Mod de preparare
Spală bine carnea de curcan, apoi pune-o la fiert în apă rece cât s-o acopere cu 3-4 degete. Setează flacăra aragazului la intensitate mică.
Înlătură spuma care se formează la suprafață, iar când supa se limpezește bine adaugă ceapa întreagă, morcovul curățat, foile de dafin, boabele de piper și sare.
Lasă ingredientele să fiarbă 3-4 ore la foc mic, fără să clocotească tare – ca să rămână zeama limpede. Morcovii și ceapa îi scoți când se pătrund bine. Păstrezi morcovii într-un bol, pentru decor.
Când carnea de curcan cade singură de pe oase, strecoară zeama printr-o sită fină sau tifon.
Curăță cățeii de usturoi, trece-i prin presă și adaugă-i în zeamă după ce se temperează ușor. Lasă-i 10-15 minute la infuzat, apoi strecoară zeama în alt vas.
Separă carnea de oase și porționeaz-o în bucăți mai mici. Taie ouăle fierte în jumătăți sau rondele.
Așază în boluri sau vase transparente ouăle fierte cu gălbenușul în sus, bucățele de carne și rondele de morcovi. Apoi toarnă zeama caldă peste aceste ingrediente. Presară pe deasupra și mărar verde, tocat mărunt.
Pune vasele cu piftie de curcan cu ouă fierte la frigider și lasă-le acolo până a doua zi.
Sfaturi pentru o piftie de curcan cu ouă fierte reușită
Dacă folosești doar carne de curcan, gelatina naturală s-ar putea să nu fie foarte puternică. În acest caz, adaugă 1-2 plicuri de gelatină alimentară dizolvată în zeama fierbinte (conform instrucțiunilor de pe ambalaj), mai ales dacă dorești o piftie fermă.
Pentru o aromă specială poți adăuga puțin ienibahar sau o crenguță de cimbru în timpul fierberii.
Spor și poftă bună!
COMENTARII