Mâncăruri cu carne

Răcituri de porc sau piftie de porc

Printre preparatele preferate cu carne de porc se numără și aceste răcituri de porc sau piftie de porc.

De regulă se pregătesc de Crăciun și pentru sărbătoarea Moșilor de iarnă.

La Moșii de iarnă, în zona noastră se împart vase noi cu piftie de porc. Dar cine nu agreează carnea de porc prepară răciturile și din carne de pasăre.

Noi le preferăm, detașat, pe cele din carne de porc.

Ne place de fapt zeama de la piftie și mai puțin carnea.

Iese foarte gustoasă și gelatinoasă, cu gust intens de usturoi.

Rețeta Răcituri de porc sau piftie de porc

Răciturile nu se prepară greu, însă  timpul de ferbere este mai îndelungat.

Și în plus trebuie respectate câteva reguli importante.

Cea mai importantă dintre reguli constă în fierberea cărnii la foc încet. Lichidul nu trebuie să clocotească foarte tare pentru a nu scădea cantitatea.

A doua regulă de bază este să nu se adauge apă peste cea pusă de la început. Proporția între apă și cantitatea de carne ar trebui să fie de 2: 1. Însă reușesc răciturile și cu proporție de 3:1 dacă optăm pentru o carne gelatinoasă și cartilaginoasă.

Usturoiul se va adăuga din abundență. Pe lângă gust mai are și rolul de a închega lichidul mai bine. Sunt tare gustoase răciturile mai picante, cu mai mult usturoi.

Cu altceva nici nu se condimentează piftiile, este suficientă doar aroma usturoiului. Opțional, se adaugă în timpul fierberii o ceapă și unul, sau doi morcovi pentru un plus de gust.

Tot din categoria rețetelor clasice din carne de porc mai pregătim șuncă fiartă în zeamă de varză.

Iar preferata noastră este tochitura dobrogeană. Dar găsiți pe blog mai multe rețete clasice și tradiționale.

* Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Răcituri de porc în castroane pentru Moșii de iarnă

Gătește Răcituri de porc sau piftie de porc

Timp de preparare

6 ore

Nivel

mediu

Porții

20

Răcituri de porc sau piftie de porc

Ingrediente

  • 1 picior de porc(adidas + rasol)
  • 1/2 căpățână de porc
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 lingură de sare grunjoasă
  • 2 căpățâni mari de usturoi
  • 5 l apă

Mod de preparare

Porționăm carnea, o curățăm de surplusul de grăsime și o lăsăm în apă rece 1-2 ore. Recurgem la acest procedeu pentru a se scurge tot sângele din carne.

Apoi, clătim carnea cu apă rece și o punem la fiert. Lăsăm focul mai mare până se formează spuma pe care o îndepărtăm.

Reducem intensitatea focului la minim și lăsăm carnea să fiarbă 5-6 ore, până începe să se desfacă de pe oase.

Adăugăm sarea, ceapa curățată și tocată sferturi și morcovul curățat.

Cu o spumieră, sau o sită mai deasă înlăturăm din impuritățile care se ridică la suprafața supei. Cu prosoape de hârtie ștergem și pereții vasului pe margini unde se depun impurități.

După ce carnea este bine fiartă și se desface de pe oase, stingem focul. Separăm carnea în alt vas și înlăturăm oasele.

Supa o strecurăm prin sită și o lăsăm să se tempereze 20-30 de minute. Între timp, curățăm și pisăm usturoiul cu puțină sare.

Îl adăugăm în lichid și îl lăsăm 15-20 de minute, să-și lase savoarea. Porționăm carnea în vase, adăugăm și rondele de morcov dar și frunze de pătrunjel, pentru decor.

Strecurăm lichidul peste carnea din vase, printr-o sită deasă.

Dăm vasele cu răcituri de porc sau piftie la rece de seara până dimineața.

Dacă se formează strat de grăsime la suprafața vaselor cu piftie, o înlăturăm așezând ușor peste ea prosoape de hârtie absorbante.

Să vă fie de folos!

Nu uitați să accesați și galeria foto de mai sus pentru a vedea rețeta în imagini!