Gătește Tartă cu sparanghel și roșii uscate
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
8

Ingrediente
- Pentru aluat:
- 200 g făină
- 100 g unt rece, tăiat cubulețe
- 1 gălbenuș de ou
- 2-3 linguri apă rece
- 1 praf de sare
- Pentru umplutură:
- 200 g sparanghel verde (preferabil subțire)
- 8-10 roșii uscate în ulei (sau hidratate în apă caldă)
- 150 g smântână pentru gătit (sau crème fraîche)
- 2 ouă
- 100 g brânză de vaci bine scursă
- 50 g parmezan ras
- 1 lingură ulei de măsline
- Sare, piper
- Oregano sau busuioc uscat, după gust
Mod de preparare
Pregătirea aluatului.
Amestecă făina cu sarea și untul rece până obții o compoziție nisipoasă. Adaugă gălbenușul și 2-3 linguri de apă rece, frământând rapid până aluatul se leagă. Formează o bilă, aplatizeaz-o, învelește-o în folie alimentară și las-o la frigider 30 de minute.
Între timp, pregătește umplutura pentru tartă cu sparanghel și roșii uscate.
Spală sparanghelul și rupe capetele lemnoase (sparanghelul se frânge natural acolo unde trebuie). Dacă sparanghelul este gros, opărește-l 2-3 minute în apă clocotită cu sare, apoi răcește-l rapid în apă rece.
Roșiile uscate se scurg bine și se taie bucăți mai mici, dacă sunt foarte mari.
Asamblarea tartei.
Întinde aluatul într-o foaie subțire și tapetează o formă de tartă de 24 cm diametru. Înțeapă ușor cu o furculiță. Coace în orb (cu greutăți sau boabe de fasole deasupra) la 180°C timp de 10-12 minute.
Între timp, bate ouăle cu smântâna, adaugă parmezanul ras, brânza de vaci, sare, piper și un praf de oregano sau busuioc.
Scoate aluatul pre-copt din cuptor. Toarnă compoziția de ouă și smântână peste.
Așază frumos sparanghelul deasupra (întreg sau tăiat în jumătăți) și presară roșiile uscate printre firele de sparanghel.
Stropește cu puțin ulei de măsline.
Coace delicioasa tartă cu sparanghel și roșii uscate la 180°C pentru 30-35 de minute sau până se rumenește frumos și umplutura este fermă la atingere.
Las-o să se răcorească ușor înainte de a o tăia.
Se poate servi caldă, la temperatura camerei sau chiar rece, alături de o salată verde cu dressing ușor de lămâie.
Merge minunat și la picnicuri sau ca prânz la pachet.
COMENTARII