Conserve

Zacuscă de fasole boabe cu vinete

Această zacuscă de fasole boabe cu vinete este un preparat tradițional, sățios și hrănitor, care combină cremozitatea boabelor de fasole cu aroma inconfundabilă a vinetelor coapte și dulceața legumelor de sezon.

Este o zacuscă mai densă și consistentă decât cea clasică, perfectă pentru zilele reci. Se servește întinsă pe pâine prăjită sau ca garnitură lângă fripturi sau mâncăruri de post. Gustul bogat, echilibrul dintre dulce, afumat și ușor picant o transformă într-o adevărată delicatesă de cămară.

Mai găsești pe blog și varianta simplă a zacuștei de fasole, doar cu ceapă, morcovi și ardei copți. Și aceasta este delicioasă și destul de ușor de preparat. Te scoate din impas ori de cate ori ai nevoie de un preparat de post.

O altă rețetă de zacuscă pe care o mai poți testa de pe blog este cea de ciuperci. Se poate prepara cu ciuperci de cultură, care sunt și mai ușor de găsit, dar și de pădure. Poți alege un singur soi sau, la fel de bine poți alege s-o faci cu un mix de ciuperci.

Despre rețeta de zacuscă de fasole boabe cu vinete

Această zacuscă are o consistență densă și catifelată, unde boabele de fasole se împletesc armonios cu aroma afumată a vinetelor și dulceața ardeilor copți. Ceapa bine călită și roșiile dau o bază dulce-acrișoară. Iar dacă adaugi un strop de ardei iute, preparatul capătă o notă ușor picantă, perfect echilibrată.

Această zacuscă se potrivește de minune cu pâine proaspătă sau prăjită, servită la orice masă din zi. Poate constitui și o delicioasă garnitură lângă fripturi reci ori brânzeturi simple.

O altă rețetă interesantă de zacuscă pe care o mai poți încerca este varianta cu legume mexicane. Este o reinterpretare a zacuștei clasice, în care dulceața porumbului și prospețimea mazării se îmbină cu aroma afumată a vinetelor coapte, ardeilor și roșiilor. Mai jos îți oferim rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu delicioasa zacuscă de fasole boabe cu vinete.

Trei borcane și un bol cu zacuscă de fasole boabe cu vinete

Gătește Zacuscă de fasole boabe cu vinete

Timp de preparare

120 min

Nivel

mediu

Porții

12-16

Două borcane și un bol cu zacuscă de fasole, alături de un bol cu vinete și ardei

Ingrediente

  • 1 kg fasole boabe albă (preferabil cu bob mic, fiartă în prealabil)
  • 2 kg vinete (coapte, curățate și bine scurse)
  • 2 kg ardei capia sau gogoșari (copți și curățați)
  • 1 kg ceapă
  • 500 g roșii (sau 300 ml suc de roșii gros)
  • 300 ml ulei (preferabil floarea-soarelui, pentru gust neutru)
  • 3-4 foi de dafin
  • 1 lingură boabe de piper
  • 1-2 ardei iuți (opțional, pentru o notă picantă)
  • 1 lingură sare grunjoasă (sau după gust)
  • 1 lingură zahăr (pentru echilibrarea acidității roșiilor).

Mod de preparare

Vei începe cu fierberea boabelor de fasole.

Alege boabele de fasole, spală-le bine și pune-le la înmuiat în apă rece de seara până dimineața.

Scurge apa, clătește și pune fasolea la fiert în apă curată. Schimbă apa de 2-3 ori, până când boabele sunt bine fierte, dar nu sfărâmicioase. Scurge-le și lasă-le să se răcească.

Continuă cu pregătirea vinetelor și ardeilor.

Coace vinetele pe plită, în cuptor sau pe grătar, până când coaja este arsă complet și pulpa moale. Curăță-le imediat, pune-le la scurs într-o sită și toacă-le grosier.

Coace ardeii capia sau gogoșarii, curăță-i de pieliță și semințe, apoi toacă-i cubulețe sau trece-i prin mașina de tocat, după preferință.

Curăță ceapa, toac-o mărunt și călește-o într-o cratiță mare, în ulei, la foc mic, până devine translucidă și ușor aurie.

Adaugă ardeii tocați peste ceapă și lasă să fiarbă împreună 15-20 de minute, amestecând des.

Adaugă vinetele tocate, apoi roșiile pasate sau sucul de roșii. Amestecă bine și lasă compoziția să scadă ușor.

Adaugă și boabele de fasole în amestecul de legume.

Condimentează cu sare, zahăr, boabe de piper și foile de dafin. Dacă îți place picant, adaugă ardeiul iute tocat fin.

Fierbe delicioasa zacuscă de fasole boabe cu vinete la foc mic, amestecând constant, timp de 1-1,5 ore, până devine omogenă, lucioasă și bine legată.

Toarnă zacusca fierbinte în borcane sterilizate, sigilează-le bine cu capace.

Pune borcanele într-o cratiță mare cu apă caldă și fierbe-le la bain-marie 30 de minute pentru siguranța conservării.

Lasă-le să se răcească învelite într-o pătură, apoi depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat.

Spor și poftă bună!