Gătește Salată de orez cu ton, porumb și legume
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
4
Ingrediente
- Pentru salată
- 250 g orez fiert (de preferat orez cu bob rotund sau jasmin)
- 1 conservă mare de ton în suc propriu, bine scurs
- 150 g porumb dulce (din conservă, scurs)
- 100 g mazăre (fiartă sau congelată, opărită rapid)
- 200 g roșii cherry, tăiate pe jumătate
- ½ ardei roșu, tăiat cubulețe mici
- ½ ardei portocaliu sau galben, tăiat cubulețe
- 2-3 linguri pătrunjel proaspăt tocat
- Sare și piper după gust
- Pentru dressing
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 lingură zeamă de lămâie (sau 1 lingură oțet balsamic, după preferință)
- 1 linguriță muștar (opțional, pentru o notă mai intensă)
- ½ cățel de usturoi zdrobit (opțional)
Mod de preparare
Mai întâi fierbe orezul conform instrucțiunilor: spălat bine, apoi în apă cu puțină sare. După fierbere, lasă-l să se răcească complet, pentru a nu înmuia legumele atunci când îl amesteci.
În timp ce orezul se răcește pregătește legumele.
Taie roșiile cherry, toacă ardeiul în cuburi mici, pregătește porumbul și mazărea. Toate ingredientele trebuie să fie scurse bine, pentru ca salata să nu devină apoasă.
Rupe bucățile de ton cu o furculiță, fără să le sfărâmi prea tare. E plăcut în salată dacă rămâne în fâșii mai mari.
Într-un bol mare, pune orezul răcit, legumele, porumbul, mazărea și tonul. Presară pătrunjel proaspăt tocat. Amestecă ușor cu o spatulă, de jos în sus.
Pentru a pregăti dressing-ul combină într-un pahar uleiul de măsline cu zeama de lămâie sau oțetul balsamic, muștarul (dacă folosești), usturoiul zdrobit, sare și piper.
Amestecă bine până se formează o emulsie.
Toarnă dressing-ul peste salată, amestecând ușor. Gustă și mai adaugă sare sau lămâie, dacă simți nevoia.
Această salată de orez cu ton, porumb și legume se servește rece, ideal după ce stă 20–30 de minute la frigider. Poate fi acompaniată cu pâine prăjită, lipie sau chiar frunze de salată. Dacă vrei mai multă prospețime, poți adăuga câteva cuburi de castravete crud.
Pentru o aromă mai mediteraneeană, poți adăuga câteva măsline verzi sau negre.
Spor și poftă bună!











COMENTARII