Pește

Salată de orez cu ton, porumb și legume

Această salată de orez cu ton, porumb și legume este una dintre acele combinații simple, luminoase și incredibil de satisfăcătoare. Rețeta îmbină prospețimea legumelor cu delicatețea tonului și confortul pe care îl oferă orezul fiert bine.

Imaginea de ansamblu este una foarte colorată. Roșiile cherry tăiate pe jumătate sunt completate de boabe galbene de porumb, mazăre verde, bucățele de ardei roșu și portocaliu. Toate sunt răsfirate printre boabele de orez alb, ușor lipicioase, care leagă între ele textura și gustul întregului preparat.

Tonul, despicat în fâșii mari și suculente, aduce acea notă de savoare marină și proteine de calitate. Acesta transformă salata într-un fel complet, potrivit atât pentru prânz, cât și pentru cină. Merge foarte bine și pentru a fi luată la pachet.

Tot din categoria preparatelor cu ton mai poți încerca și rețeta de roșii umplute cu ton și legume.

Despre rețeta de salată de orez cu ton, porumb și legume

Ce face această salată atât de apetisantă este contrastul dintre ingrediente. Găsești aici crocant și moale, dulceag și ușor sărat, suculent și consistent. Boabele de porumb aduc dulceață și roșiile oferă un gust proaspăt și ușor acrișor. Iar pătrunjelul sau coriandrul mărunțit ridică totul cu o notă verde, răcoritoare. Orezul funcționează ca un suport neutru, dar plăcut. Acesta permite fiecărui ingredient să se simtă fără ca vreunul să domine exagerat.

Salata poate fi servită ca atare, rece sau ușor răcorită, fiind ideală în zilele calde sau atunci când îți dorești ceva ușor, dar sățios. Este un preparat versatil. Îl poți adapta în funcție de ce legume ai la îndemână. Poți adăuga zeamă de lămâie pentru aciditate, ulei de măsline pentru rotunjimea gustului, sau oțet balsamic pentru o notă mai profundă. Este genul de mâncare ce se prepară în 15–20 de minute, dar arată ca și cum ai lucrat mult mai mult la ea, datorită combinației armonioase de culori și texturi.

Mai poți încerca și rețeta de pastă de ton, cu fasole roșie și castraveți murați. Iar mai jos poți urmări rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu salată de orez cu ton, porumb și legume.

Salată de orez cu ton, porumb și legume

Gătește Salată de orez cu ton, porumb și legume

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

4

Salată de orez cu ton, porumb și legume

Ingrediente

  • Pentru salată
  • 250 g orez fiert (de preferat orez cu bob rotund sau jasmin)
  • 1 conservă mare de ton în suc propriu, bine scurs
  • 150 g porumb dulce (din conservă, scurs)
  • 100 g mazăre (fiartă sau congelată, opărită rapid)
  • 200 g roșii cherry, tăiate pe jumătate
  • ½ ardei roșu, tăiat cubulețe mici
  • ½ ardei portocaliu sau galben, tăiat cubulețe
  • 2-3 linguri pătrunjel proaspăt tocat
  • Sare și piper după gust
  • Pentru dressing
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură zeamă de lămâie (sau 1 lingură oțet balsamic, după preferință)
  • 1 linguriță muștar (opțional, pentru o notă mai intensă)
  • ½ cățel de usturoi zdrobit (opțional)

Mod de preparare

Mai întâi fierbe orezul conform instrucțiunilor: spălat bine, apoi în apă cu puțină sare. După fierbere, lasă-l să se răcească complet, pentru a nu înmuia legumele atunci când îl amesteci.

În timp ce orezul se răcește pregătește legumele.

Taie roșiile cherry, toacă ardeiul în cuburi mici, pregătește porumbul și mazărea. Toate ingredientele trebuie să fie scurse bine, pentru ca salata să nu devină apoasă.

Rupe bucățile de ton cu o furculiță, fără să le sfărâmi prea tare. E plăcut în salată dacă rămâne în fâșii mai mari.

Într-un bol mare, pune orezul răcit, legumele, porumbul, mazărea și tonul. Presară pătrunjel proaspăt tocat. Amestecă ușor cu o spatulă, de jos în sus.

Pentru a pregăti dressing-ul combină într-un pahar uleiul de măsline cu zeama de lămâie sau oțetul balsamic, muștarul (dacă folosești), usturoiul zdrobit, sare și piper.

Amestecă bine până se formează o emulsie.

Toarnă dressing-ul peste salată, amestecând ușor. Gustă și mai adaugă sare sau lămâie, dacă simți nevoia.

Această salată de orez cu ton, porumb și legume se servește rece, ideal după ce stă 20–30 de minute la frigider. Poate fi acompaniată cu pâine prăjită, lipie sau chiar frunze de salată. Dacă vrei mai multă prospețime, poți adăuga câteva cuburi de castravete crud.

Pentru o aromă mai mediteraneeană, poți adăuga câteva măsline verzi sau negre.

Spor și poftă bună!