Tarte / Cheesecake

Cheesecake cu dovleac și sos caramel

Există deserturi care par create special pentru anotimpul în care aromele calde și reconfortante preiau controlul, iar acest cheesecake cu dovleac și sos caramel este unul dintre ele.

Este genul de prăjitură care reușește să transforme orice moment banal într-unul de sărbătoare. Aroma de dovleac aduce o căldură subtilă, perfect completată de vanilie și un strop de scorțișoară, dar fără a acapara gustul. Este un echilibru între tradiție și rafinament, între rustic și sofisticat.

În această combinație, crema de brânză devine mai luminoasă și mai cremoasă datorită dovleacului copt. Iar culoarea ei capătă o nuanță aurie care radiază pe farfurie. Blatul, dens și aromat, îmbrățișează perfect crema. Poți să îl faci din biscuiți digestivi și unt, dar varianta cea mai elegantă este cu pesmet de biscuiți și nuci pecan. Aceștia oferă o aromă prăjită intensă și o textură ușor crocantă.

Partea care duce acest cheesecake într-o altă galaxie este caramelul. Turnat cald peste suprafața perfect netedă, alunecă pe margini într-o cascadă groasă și lucioasă. Exact acea peliculă subțire, care se prelinge în picături, creează contrastul dintre cremos, crocant și lipicios — o combinație care îți aduce imediat aminte de caramelul de copilărie, dar și de deserturile elegante de cofetărie.

Impresii despre rețeta de cheesecake cu dovleac și sos caramel

Acest cheesecake este ideal pentru mesele de sărbătoare, pentru duminicile în familie, pentru momentele în care vrei să oferi ceva impresionant, dar totuși familiar. Poți să-l servești alături de o cafea neagră, un ceai ușor condimentat sau chiar simplu. Are suficientă personalitate cât să fie vedeta mesei. Este unul dintre acele deserturi despre care invitații te roagă să le dai rețeta. Iar copiii cer „încă o bucățică mică”.

Mai mult decât atât, cheesecake-ul cu dovleac și caramel este un desert versatil. Îl poți adapta în funcție de preferințe. Îl poți îmbrăca în ciocolată, îi poți adăuga scorțișoară, ghimbir sau nucșoară după gust. În plus, îl poți decora cu fructe, nuci sau doar caramel.

Este un desert care merită făcut încet, cu răbdare, pentru că fiecare etapă contribuie la textura finală. Rezultatul este un cheesecake impecabil, cu suprafață dreaptă, netedă, gata să primească un strat gros de caramel cald.

Tot din categoria cheesecake-urilor mai poți încerca și rețeta de cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Iar mai jos poți urmări rețeta de cheesecake cu dovleac și sos caramel, detaliată pas cu pas.

Cheesecake cu dovleac și sos caramel, decorat cu nuci pecan și frișcă

Gătește Cheesecake cu dovleac și sos caramel

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Cheesecake cu dovleac și sos caramel, decorat cu nuci pecan și frișcă

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 200 g biscuiți digestivi
  • 80 g nuci pecan mărunțite
  • 120 g unt topit
  • 30 g zahăr brun.
  • Pentru cremă:
  • 600 g cremă de brânză tip Philadelphia
  • 200 g piure de dovleac copt (fără apă)
  • 180 g zahăr
  • 3 ouă mari
  • 180 ml smântână pentru frișcă
  • 1 lingură extract de vanilie
  • ½ linguriță scorțișoară
  • 1 lingură amidon.
  • Pentru caramel:
  • 150 g zahăr
  • 60 ml apă
  • 100 ml smântână lichidă
  • 40 g unt
  • un praf sare.
  • Pentru decor:
  • frișcă bătută
  • nuci pecan
  • un praf de nucșoară.

Mod de preparare

Pregătește blatul mărunțind biscuiții și nucile pecan până devin aproape ca un pesmet grosier. Amestecă-le cu zahărul brun și toarnă untul topit. Omogenizează bine compoziția și preseaz-o într-o formă rotundă de 22 cm, tapetată cu hârtie. Ridică puțin compoziția și pe margini. Dă forma la cuptor pentru 10 minute la 170 °C, apoi las-o să se răcească.

Pregătește crema amestecând cu mixerul crema de brânză până devine fină. Adaugă zahărul și continuă să mixezi până se topește. Încorporează piureul de dovleac copt, vanilia și scorțișoara. Adaugă ouăle unul câte unul, amestecând ușor după fiecare ca să nu introduci prea mult aer. Adaugă smântâna lichidă și amidonul. Amestecă totul până obții o cremă netedă.

Toarnă crema peste blatul răcit. Pune forma într-o tavă mai mare și toarnă apă fierbinte în tavă pentru a coace cheesecake-ul la bain-marie. Coace-l 55–65 de minute la 150–160 °C până când centrul este ușor tremurător. Stinge cuptorul și lasă cheesecake-ul înăuntru, cu ușa întredeschisă, încă o oră. Scoate-l apoi la rece cel puțin 6 ore, de preferat peste noapte.

Pregătește caramelul topind zahărul cu apa până devine de culoarea chihlimbarului. Toarnă smântâna fierbinte, amestecă energic și adaugă untul. Lasă-l să se răcorească 10–15 minute.

Toarnă caramelul peste cheesecake și lasă-l să se prelingă natural pe margini. Decorează deliciosul cheesecake cu dovleac și sos caramel cu frișcă, nuci pecan și o atingere fină de nucșoară.

Spor și poftă bună!