Gătește Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Timp de preparare
30
Nivel
mediu
Porții
4
Ingrediente
- Pentru conopidă:
- 1 conopidă medie
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță sare
- ½ linguriță piper
- 1 linguriță boia dulce
- 1 linguriță usturoi granulat (opțional)
- Pentru sos cremos de ciuperci:
- 300 g ciuperci champignon
- 1 ceapă mică
- 3 căței de usturoi
- 200 ml lapte de cocos gras sau smântână vegetală lichidă
- 2 linguri ulei
- 1 linguriță cimbru
- ½ linguriță sare
- ¼ linguriță piper
- 1 linguriță suc de lămâie
- 1 linguriță făină (opțional, pentru îngroșare).
Mod de preparare
Pentru a pregăti conopida încălzește o tigaie antiaderentă la foc mediu.
Taie conopida în felii groase, de aproximativ 2 cm, pentru a obține „steaks” cât mai întregi.
Unge feliile cu 3 linguri ulei, presară 1 linguriță sare, ½ linguriță piper, 1 linguriță boia și, dacă îți place, 1 linguriță usturoi granulat.
Așază-le în tigaie și frige-le 25–30 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului, până când se rumenesc frumos pe margini.
Pregătește sosul.
Toacă 1 ceapă mărunt și feliază 300 g ciuperci.
Încinge 2 linguri ulei într-o tigaie și călește ceapa până devine translucidă.
Adaugă ciupercile și rumenește-le până când își evaporă apa și capătă o culoare aurie.
Pisează 3 căței de usturoi și încorporează-i în tigaie.
Presară 1 linguriță cimbru, ½ linguriță sare și ¼ linguriță piper.
Toarnă 200 ml lapte de cocos sau smântână vegetală și lasă sosul să fiarbă molcom 4–5 minute.
Dacă vrei sosul mai gros, dizolvă 1 linguriță făină în puțină apă și adaug-o, apoi fierbe până se îngroașă.
Potrivește gustul cu 1 linguriță suc de lămâie, pentru echilibru.
Scoate conopida rumenită din cuptor și așază-o pe farfurii.
Toarnă peste ea sosul fierbinte de ciuperci.
Servește delicioasa conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci cu pătrunjel verde și câteva roșii cherry, ca în imagine, sau cu orice garnitură preferi.











COMENTARII