Conserve
Gem de smochine cu vanilie
Am cules in sfarsit si primele smochine din gradina si am preparat un minunat si aromat gem de smochine cu vanilie. Anul asta au facut uimitor de multe fructe, sunt plini de fructe mari si suculente.
Dupa ce am mancat pe saturate, am cules un cosulet si pentru gem, de data asta m-am hotarat sa-l aromez cu vanilie.
Chiar daca ai mei nu sunt fani smochine, in fiecare an prepar cateva borcane de gem din smochinele cu interiorul rosu care sunt uriase.
Pe celelalte cu pulpa galbena si mult mai dulce le pun intregi. Zic eu ca-i tot un fel de gem, doar ca las fructele intregi, cu tot cu coaja, pe care le folosesc la diverse dulciuri.
Acestea din urma se coc mai tarziu, as mai avea de asteptat cam o saptamana, timp in care pot sa prepar in voie bunatati din cel „rosu”.
Ingrediente:
- 2 kg smochine
- 1 kg de zahar
- 3 linguri esenta de vanilie(home made,sau 2 pliculete zahar vanilat+3 linguri alcool)
- o pastaie de vanilie
Mod de preparare pentru reteta de gem de smochine cu vanilie:
Spalam smochinele si le lasam sa se scurga bine. Le taiem bucati,eu in patru si punem zaharul peste ele.
Adaugam si cele 3 linguri de esenta, amestecam din cand in cand pana se lasa destul sirop si zaharul a inceput sa se dizolve, la mine a durat vreo ora si jumatate.
Cand arata asa punem vasul pe foc.
Fierbem pana siropul prinde consistenta, spumand tot timpul si pe cat posibil eliminand si din seminte.
Cand este aproape gata, adaugam semintele si pastaia de vanilie.
Punem cu atentie in borcane sterilizate bine si le asezam cu capacul in jos intre prosoape de bucatarie.
Cand s-au racit le etichetam si le pastram la loc rece si intunecos.
Spor la treaba si pofta buna!
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
COMENTARII