Conserve

GEM DE SMOCHINE CU VANILIE

  Am cules in sfarsit si primele smochine.Anul asta au facut uimitor de multe fructe,sunt plini de fructe mari si suculente.Dupa ce am mancat pe saturate ,am cules un cosulet si pentru gem,de data asta m-am hotarat sa-l aromez cu vanilie.Chiar daca ai mei nu sunt fani  smochine,in fiecare an prepar cateva borcane de gem din smochinele cu interiorul rosu care sunt uriase.Pe  celelalte cu pulpa galbena si mult mai dulce le pun intregi.Zic eu ca-i tot un fel de gem,doar ca las fructele intregi,cu tot cu coaja,pe care le folosesc la diverse dulciuri.Acestea di urma se coc mai tarziu,as mai avea de asteptat cam o saptamana.timp in care pot sa prepar in voie bunatati din cel „rosu”.
Ingrediente:

  • 2 kg smochine
  • 1 kg de zahar
  • 3 linguri esenta de vanilie(home made,sau 2 pliculete zahar vanilat+3 linguri alcool)
  • o pastaie de vanilie

 Spalam smochinele si le lasam sa se scurga bine.Le taiem bucati,eu in patru si punem zaharul peste ele.

Adaugam si cele 3 linguri de esenta , amestecam din cand in cand pana se lasa destul sirop si zaharul
a inceput sa se dizolve,la mine a durat vreo ora si jumatate.

Cand arata asa punem vasul pe foc.

Fierbem pana siropul prinde consistenta,spumand tot timpul si pe cat posibil eliminand si din seminte.
Cand este aproape gata,adaugam semintele si pastaia de vanilie.

Punem cu atentie in borcane sterilizate bine si le asezam cu capacul in jos intre prosoape de bucatarie.

Cand s-au racit le etichetam si le pastram la loc rece si intunecos.Pofta buna!