Conserve
Varza murata. Reteta simpla
Varza murata la butoi pentru iarna, reteta simpla. Cum se pune varza la murat si cum se vantura (pritoceste). Reteta delicioasa, rezultat grozav.
Stiu ca in perioada asta majoritatea gospodinelor pun varza la murat. Si m-am gandit sa scriu si reteta mea. O pun asa cum am invatat de la parintii mei si mi se pare cea mai buna varza murata din cate am mancat. Este acrisoara, sarata atat cat trebuie si nu se inmoaie.
Am sa incerc sa scriu cat mai detaliat si explicit, astfel incat si-un incepator intr-ale bucatariei sa aiba curaj sa incerce. Si, evident, sa poata obtine o varza murata delicioasa.
Ingrediente
- pentru un bidon de 23 l si unul de 50 de l
- 27 kg varza
- crengute de marar
- crengute de cimbru
- sare grunjoasa neiodata
- optional – varza rosie, sfecla rosie, felii de mere, gutui sau boabe de porumb, la alegere
Mod de preparare pentru reteta varza murata
In primul rand spalati foarte bine si opariti recipientele in care veti pune varza la murat.
Pe fundul vasului puneti crengi de marar si cimbru, spalate. Varza murata trebuie sa aiba aroma de marar si cimbru.
Curatati verzele de frunzele exterioare si scoateti-le cotoarele cu un cutit sau cu instrumentul pentru scos cotoare, daca aveti unul.
Puneti cate o lingurita de sare in partea golita si asezati verzele in bidon cu partea in care ati pus sare in sus.
Mai adaugati crengi de marar si cimbru si, daca vreti ca varza si zeama sa aiba o culoare rozalie, intercalati varza rosie taiata in sferturi sau bucati de sfecla rosie .
Iar pentru o culoare galbuie, puneti o mana de boabe de porumb. Feliile de mere sau gutui vor da o aroma deosebita verzei .
Continuati asa pana umpleti bidoanele, avand grija sa lasati loc pentru saramura care trebuie sa acopere complet verzele.
Acoperiti bidonul si lasati varza fara lichid pana a doua zi, timp in care sarea se dizolva si verzele se inmoaie usor.
Prepararea saramurii
Concentratia saramurii este esentiala pentru obtinerea unei verze murate delicioase, acra si sarata atat cat trebuie.
Daca saramura nu are sare de ajuns, nu se dezvolta bacteria care ajuta la fermentare. Iar daca salinitatea este prea mare, varza se va conserva dar nu se va mura.Pentru a obtine o saramura cu concentratie salina perfecta, la un litru de apa, pare ca sunt necesare 29 g sare neiodata.
Eu am pus o lingura cu varf (cam 25 g ) la un litru de apa pentru ca am mai pus si o lingurita in locul cotoarelor. Am amestecat bine pana s-a dizolvat sarea si am acoperit varza cu saramura.
Puneti deasupra verzelor o greutate care sa o tina sub saramura. Eu acopar cu un platou mare si deasupra un bol ceramic foarte greu.
Murarea verzei depinde foarte mult de temperatura la care este tinuta.
De exepmplu la o temperatura de 24-25 °C, varza se va mura intr-o saptamana iar la 20° C in 3 saptamani.
Cand veti observa ca incepe fermentatia ,vraza murata trebuie vanturata (pritocita). Folositi un furtun sau o teava de plastic pe care o bagati pana in fundul butoiului. Suflati de cateva ori, o data pe zi, pana cand inceteaza fermentatia.
Cand s-a murat stiti voi la ce s-o folositi. Eu am facut o varza calita cu coaste de porc si-o mamaliguta. O nebunie cu ardei bulgaresti in otet si-un pahar de vin rosu 🙂 .
Spor la treaba si pofta buna!
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
COMENTARII