Rețete de bază

Aluat pentru pizza

Cum se face blatul pentru pizza stie probabil toata lumea .Nu este nimic complicat , dimpotriva ,daca ati facut vreodata o paine de casa  atunci va pricepeti sa faceti si un aluat pentru pizza .
Eu fac reteta asta intodeauna pentru ca este cea care ma multumeste pe deplin.Blatul iese moale si crocant pe margini iar dupa racire nu devine tare si gumos .

 

Ingrediente:

 

  • Aluat pentru doua blaturi mari cu diametrul de 34-35 cm
  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata (sau 7 g uscata ,un pliculet )
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1 lingurita de zahar (poate fi si brun sau miere /malt de orz )
  • 300 ml apa calda

 

Mod de preparare pentru aluat pentru pizza:

 

Cernem faina intr-un bol mare ,facem o gropita in mijlocul ei , punem drojdia si zaharul dizolvate in putina apa calduta ( din cantitatea de 300 ml ) si lasam 10 minute pana incep sa apara mici bule la suprafata .
Adaugam si sarea ,apoi  incepem sa amestecam cu o lingura de lemn ,turnand apa calduta in fir .Cand am incorporat apa ,punem si cele 4 linguri de ulei extravirgin de masline .
Acum incepem sa framantam sanatos timp de 10-15 minute pana ce aluatul devine omogen si nelipicios .Nu trebuie sa fie tare dar nici prea moale.
Crestam suprafata aluatului ,acoperim bolul cu o folie alimentara si lasam  la dospit pentru 40 -50 de minute ,intr-un loc caldut,ferit de curenti de aer.
aluat pentru pizza
Dupa ce s-a scurs timpul,aluatul trebuie sa-si tripleze volumul ,sa arate asa,ca in imaginea de mai jos.
aluat pentru pizza

Cum impartim aluatul

Eu de obicei il impart in jumatate si coc doua pizze maricele ,dupa cum am zis ,diametrul de 34-35 cm dar puteti face si 3 blaturi mai mici ,depinde de tavile pe care le aveti.
Intind aluatul cu mana direct pe hartia de copt ,gros de 5-6 mm,asa mi-este si mai usor sa-l transfer in tava .
Topping-ul il alegeti in functie de gusturile voastre si de ingredientele pe care le aveti la indemana  :).
Spor la treaba si pofta buna !
aluat pentru pizza
                                                                                                                                    *
aluat pentru pizza

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.