Gătește Aperitiv cu vinete și ardei capia pentru iarnă
Timp de preparare
60 min
Porții
3
Ingrediente
- Pentru 3 borcane de 720 ml:
- 750 g vinete coapte
- 750 g ardei capia, copți
- 50 ml ulei
- 50 ml oțet
- 50 g zahăr
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță condimente pentru murături
- 2 foi de dafin
Mod de preparare
Spălăm vinetele și ardeii, le ștergem bine cu prosoape de hârtie și le coacem după posibilități, pe grătar sau la cuptor.
După coacere, punem vinetele într-o tavă și le acoperim cu o folie. Punem și ardeii într-o tavă, presărăm sare peste ei și îi acoperim cu o folie.
Lăsăm vinetele și ardeii să se înăbușe sub folie pentru 10-15 minute. Apoi le vom curăța mult mai rapid și mult mai bine, cu mâinile umezite în apă rece. După curățare le lăsăm la scurs în site separate.
Când sunt bine scurse, preparăm soluția lichidă. Punem o cratiță pe foc și adăugăm în ea uleiul, oțetul, sarea, zahărul și condimentele.
Amestecăm cu o spatulă până când sarea și zahărul se topesc. Lăsăm lichidul să fiarbă pentru 4-5 clocote, astfel încât condimentele să-și poată degaja aromele.
Nu tocăm vinetele și nici ardeii, le tăiem în fâșii și le amestecăm într-un bol. Adăugăm soluția lichidă, strecurată și amestecăm bine ingredientele până când suntem siguri că gustul va fi uniform.
Dacă servim deliciosul aperitiv cu vinete și ardei capia, proaspăt, îl vom da la rece pentru cel puțin 30 de minute. este mai delicios rece.
Dacă îl preparăm pentru iarnă, îl punem imediat în borcane sterilizate în prealabil.
Închidem borcanele cu capacele și le punem la fiert așezate într-o cratiță cu un ștergar la bază și cu apă până la gâtul borcanelor. Le fierbem pentru 15 minute, de când apa începe să clocotească.
După stingerea focului, lăsăm borcanele în apa fierbinte până se vor răci complet. Apoi le etichetăm și le transferăm în cămară.
Ne vom bucura de acest aperitiv mai târziu, servit cu pâine prășită și cu brânzeturi.
COMENTARII