Conserve

Aperitiv cu vinete și ardei capia pentru iarnă

Printre rețetele de zacuscă pe care le preparați în această perioadă, nu ezitați să strecurați și câteva borcane cu aperitiv cu vinete și ardei capia pentru iarnă.

Coaceți cantități mai mari de vinete și de ardei și dați deoparte din ele pentru a prepara acest aperitiv cu gust dulce-acrișor. Este altceva decât o zacuscă clasică. Cu siguranță vă va plăcea!

Rețetele de zacuscă sunt la mare căutare în această perioadă. Ne întrecem în a prepara diferite combinații. Una dintre aceste rețete pe care noi o îndrăgim este rețeta de zacuscă de vinete cu ciuperci champignon. Ciupercile influențează gustul zacuștei, iar dacă folosim ciuperci champignon proaspete cu atât mai bine.

O altă rețetă de conservă din vinete cu ardei este rețeta de pastă de ardei copți cu vinete, denumită Ajvar.

Ajvarul este considerat de fapt un condiment. Poate fi folosit ca și ketchupul la rețetele cu sosuri.

Aș mai aminti și rețeta de vinete marinate în sos de roșii pentru iarnă, poate vă inspiră.

Cum se prepară rețeta de aperitiv cu vinete și ardei capia pentru iarnă

Pe lângă vinetele coapte și ardeii copți, pentru rețeta de față se mai prepară și o soluție lichidă, ușor asemănătoare cu cea pentru rețeta de murături.

Vinetele și ardeii copți se amestecă bine cu această soluție și se pun în borcane. Apoi se fierb borcanele într-o cratiță cu apă. Este o rețetă simplă cu mai puține ingrediente decât rețeta de zacuscă.

Găsiți pe blog mai multe rețete cu vinete coapte și ardei copți de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de aperitiv cu vinete și ardei capia pentru iarnă.

Aperitiv cu vinete și ardei capia pentru iarnă în borcan, în bol și pe felie de pâine

Gătește Aperitiv cu vinete și ardei capia pentru iarnă

Timp de preparare

60 min

Porții

3

Aperitiv cu vinete și ardei capia pentru iarnă în borcan, în bol și pe felie de pâine

Ingrediente

  • Pentru 3 borcane de 720 ml:
  • 750 g vinete coapte
  • 750 g ardei capia, copți
  • 50 ml ulei
  • 50 ml oțet
  • 50 g zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță condimente pentru murături
  • 2 foi de dafin

Mod de preparare

Spălăm vinetele și ardeii, le ștergem bine cu prosoape de hârtie și le coacem după posibilități, pe grătar sau la cuptor.

După coacere, punem vinetele într-o tavă și le acoperim cu o folie. Punem și ardeii într-o tavă, presărăm sare peste ei și îi acoperim cu o folie.

Lăsăm vinetele și ardeii să se înăbușe sub folie pentru 10-15 minute. Apoi le vom curăța mult mai rapid și mult mai bine, cu mâinile umezite în apă rece. După curățare le lăsăm la scurs în site separate.

Când sunt bine scurse, preparăm soluția lichidă. Punem o cratiță pe foc și adăugăm în ea uleiul, oțetul, sarea, zahărul și condimentele.

Amestecăm cu o spatulă până când sarea și zahărul se topesc. Lăsăm lichidul să fiarbă pentru 4-5 clocote, astfel încât condimentele să-și poată degaja aromele.

Nu tocăm vinetele și nici ardeii, le tăiem în fâșii și le amestecăm într-un bol. Adăugăm soluția lichidă, strecurată și amestecăm bine ingredientele până când suntem siguri că gustul va fi uniform.

Dacă servim deliciosul aperitiv cu vinete și ardei capia, proaspăt, îl vom da la rece pentru cel puțin 30 de minute. este mai delicios rece.

Dacă îl preparăm pentru iarnă, îl punem imediat în borcane sterilizate în prealabil.

Închidem borcanele cu capacele și le punem la fiert așezate într-o cratiță cu un ștergar la bază și cu apă până la gâtul borcanelor. Le fierbem pentru 15 minute, de când apa începe să clocotească.

După stingerea focului, lăsăm borcanele în apa fierbinte până se vor răci complet. Apoi le etichetăm și le transferăm în cămară.

Ne vom bucura de acest aperitiv mai târziu, servit cu pâine prășită și cu brânzeturi.