Gătește Baghete dragon. Baghete crocante cu forme speciale
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Ingrediente
- Pentru 4 baghete de 40 cm, lungime:
- 1 kg făină albă tip 650
- 450 gr apă călduță
- 75 ml ulei de floarea soarelui
- 10 gr de drojdie uscată
- 1 linguriță de zahăr
- 1 lingură de sare
- puțin ulei și făină pentru blatul de lucru.
Mod de preparare
Pentru prepararea aluatului de baghete dragon, procedăm ca și la baghetele clasice. Cernem făina într-un bol și facem o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo drojdia uscată cu zahărul și turnăm puțină apă caldă. Amestecăm ușor pentru omogenizare și așteptăm 10-12 minute să înceapă drojdia să se activeze.
Presărăm sarea peste făină, pe margini, dar nu și peste drojdie. Apoi, începem să amestecăm drojdia activată cu făina din adâncitură, adăugând câte puțină apă călduță. Pe măsură ce aluatul începe să se formeze, adăugăm și făina de pe margini, presărată cu sare, dar și uleiul și restul de apă călduță.
Frământăm aluatul în bol timp de 10 minute să se spargă bine bulele de aer.
Apoi, îl acoperim cu un ștergar de bucătărie curat și îl lăsăm la dospit 50-60 de minute. După ce aluatul s-a dospit, îl răsturnăm pe masa presărată cu făină și îl împărțim în patru părți egale. Le modelăm sub formă sferică și le mai lăsăm 10-15 minute la dezvoltat.
Punem hârtie de copt într-o tavă cu patru alveole pentru baghete, sau într-o tavă simplă. Mai presărăm făină pe masa de lucru și întindem pe rând bucățile de aluat în câte o foaie dreptunghiulară. Ne folosim de sucitorul de aluaturi.
Presărăm făină peste foaie și o împachetăm în trei, pe lungime. Presăm ușor pachetul de aluat la jumătate cu mâna și îl mai îndoim odată. Lipim bine marginile prin presare și răsucim ușor aluatul pe masa de lucru, cu ajutorul mâinilor, pentru a-i da formă uniformă de rulou. Așezăm ruloul de aluat în forma de copt. Procedăm în același mod cu toate bucățile de aluat.
Acoperim baghetele de pâine din formele de copt cu un ștergar și le mai lăsăm 20-30 de minute să se mai dezvolte.
Cu 10 minute înainte de a le introduce la cuptor, pornim cuptorul la 175 de grade Celsius. Cu o foarfecă de bucătărie crestăm rulourile din loc în loc de la suprafața aluatului, până spre centrul acestuia. Apoi, aducem partea crestată în față, îndoind-o și presând-o peste aluat . Formăm astfel țepii dragonului.
Punem tava în cuptor și coacem minunatele baghete dragon pentru 35-40 de minute, la 175 de grade, sau până când acestea sunt frumos rumenite și crocante la exterior.
Au un aspect deosebit, merită preparate pentru copii sau nepoți.
COMENTARII