Pâine / Pizza

Baghete dragon. Baghete crocante cu forme speciale

Atunci când cei mici îți cer să modelezi aluaturile în anumite forme, nu poți decât să le îndeplinești dorințele. Aceste frumoase baghete dragon, cu coaja crocantă și miez pufos, nu au cum să nu-i cucerească pe cei mici.

Baghetele de pâine sunt printre cele mai adorate produse de panificație. Sunt plăcute și ca formă, dar și pentru că au coaja rumenă și crocantă, iar interiorul moale și pufos.

Cele mai adorate produse de panificație la ora actuală rămân tot batoanele cu miere și mac – vedeți aici rețeta. Batoanele fac parte din colecția de delicii cu iz de copilărie.

Mai vedeți aici rețeta clasică pentru baghete crocante cu miez pufos.

Aluaturile pentru pâine se prepară, în general, după aceeași rețetă. Însă, pentru a le face mai speciale, le putem modela sub diferite forme.

Foarte des preparăm și turte la tigaie din aluat de pâine. Sunt ideale pentru micul dejun, sau pentru atunci când rămâi fără pâine.

Cum se prepară rețeta de baghete dragon

Aluatul pentru baghetele dragon este unul foarte clasic, din făină, apă, sare, ulei și drojdie. Mai adăugăm și puțin zahăr pentru a ajuta drojdia să se dospească. Ceea ce le face mai speciale este forma pe care o realizăm cu o foarfecă.

Dar pe lângă forma specială pe care o au sunt și mai crocante, având mai multe suprafețe supuse tratamentului termic. Cocoașele baghetelor se rumenesc și devin crocante, spre deliciul celor care se vor bucura de ele.

Dacă și vouă vă plac aluaturile de casă, vă invit să descoperiți pe blog mai multe rețete. Găsiți o colecție de rețete cu aluaturi dulci și alta cu aluaturi sărate.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de baghete dragon.

Patru baghete dragon în formele de copt acoperite cu hârtie

Gătește Baghete dragon. Baghete crocante cu forme speciale

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Patru baghete dragon alături de un sucitor de aluaturi și un bol cu făină

Ingrediente

  • Pentru 4 baghete de 40 cm, lungime:
  • 1 kg făină albă tip 650
  • 450 gr apă călduță
  • 75 ml ulei de floarea soarelui
  • 10 gr de drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 lingură de sare
  • puțin ulei și făină pentru blatul de lucru.

Mod de preparare

Pentru prepararea aluatului de baghete dragon, procedăm ca și la baghetele clasice. Cernem făina într-un bol  și facem o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo drojdia uscată cu zahărul și turnăm puțină apă caldă. Amestecăm ușor pentru omogenizare și așteptăm 10-12 minute să înceapă drojdia să se activeze.

Presărăm sarea peste făină, pe margini, dar nu și peste drojdie. Apoi, începem să amestecăm drojdia activată cu făina din adâncitură, adăugând câte puțină apă călduță. Pe măsură ce aluatul începe să se formeze, adăugăm și făina de pe margini, presărată cu sare, dar și uleiul și restul de apă călduță.

Frământăm aluatul în bol timp de 10 minute să se spargă bine bulele de aer.

Apoi, îl acoperim cu un ștergar de bucătărie curat și îl lăsăm la dospit 50-60 de minute. După ce aluatul s-a dospit, îl răsturnăm pe masa presărată cu făină și îl împărțim în patru părți egale. Le modelăm sub formă sferică și le mai lăsăm 10-15 minute la dezvoltat.

Punem hârtie de copt într-o tavă cu patru alveole pentru baghete, sau într-o tavă simplă. Mai presărăm făină pe masa de lucru  și întindem pe rând bucățile de aluat în câte o foaie dreptunghiulară. Ne folosim de sucitorul de aluaturi.

Presărăm făină peste foaie și o împachetăm în trei, pe lungime. Presăm ușor pachetul de aluat la jumătate cu mâna și îl mai îndoim odată. Lipim bine marginile prin presare și răsucim ușor aluatul pe masa de lucru, cu ajutorul mâinilor, pentru a-i da formă uniformă de rulou. Așezăm ruloul de aluat în forma de copt. Procedăm în același mod cu toate bucățile de aluat.

Acoperim baghetele de pâine din formele de copt cu un ștergar și le mai lăsăm 20-30 de minute să se mai dezvolte.

Cu 10 minute înainte de a le introduce la cuptor, pornim cuptorul la 175 de grade Celsius. Cu o foarfecă de bucătărie crestăm rulourile din loc în loc de la suprafața aluatului, până spre centrul acestuia. Apoi, aducem partea crestată în față, îndoind-o și presând-o peste aluat . Formăm astfel țepii dragonului.

Punem tava în cuptor și coacem minunatele baghete dragon pentru 35-40 de minute, la 175 de grade,  sau până când acestea sunt frumos rumenite și crocante la exterior.

Au un aspect deosebit, merită preparate pentru copii sau nepoți.