Pâine / Pizza

Baghete crocante cu miez pufos

Pentru că ne place în mod deosebit pâinea de casă, o preparăm foarte des și în diferite moduri. De data aceasta ne-am gândit să preparăm  o rețetă de baghete crocante cu miez pufos.  Aluatul pentru baghete este unul simplu, însă modul de asamblare este puțin mai diferit.

Pâinea de casă este mai gustoasă și, probabil, mai sănătoasă, pentru că folosim făină clasică, fără aditivi. Însă are și un minus, dispare rapid de pe masă și ne dă peste cap dietele.

Una dintre rețetele de pâine preferate, de pe blog este rețeta de pâine de casă cu cartofi în aluat. Este acea rețetă ardelenească mult adorată de consumatorii de pâine.

Foarte des preparăm și  rețete de turte la tigaie, adaptate după celebrele turte preparate de bunica pe plita sobei. Nu mai deținem astfel de sobe, dar ies gustoase și la tigaie.

Și dacă doriți o pâine fără drojdie, vă recomand de pe blog rețeta de pâine integrală cu bicarbonat. Este o rețetă de pâine rapidă, fără frământare, fără dospire. Are miez dens, sfărâmicios, ușor umed, iar coaja este crocantă și gustoasă.

Cum se prepară rețeta de baghete crocante cu miez pufos

După cum am spus, pentru rețeta de baghete folosim un aluat clasic de pâine, din făină, apă, ulei și drojdie. Bineînțeles că nu lipsește nici sarea și nici zahărul, partenerul drojdiei. Aluatul pentru baghete se modelează prin rulare, pentru a ieși baghetele pufoase la interior.

Dacă și voi adorați pâinea preparată în casă, vă invit să descoperiți pe blog o colecție de rețete interesante de pâine. Accesați secțiunea Pâine / Pizza și le descoperiți acolo.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de baghete crocante cu miez pufos.

Trei baghete crocante cu miez pufos pe hârtie de copt

Gătește Baghete crocante cu miez pufos

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

3

Baghete crocante cu miez pufos, pe un tocător de lemn, una feliată

Ingrediente

Pentru 3 baghete de 40 cm, lungime:

  • 750 gr făină albă tip 650
  • 400 gr apă călduță
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 10 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 lingură de sare
  • puțin ulei și făină pentru blatul de lucru.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea drojdiei pentru aluat dospit. Într-un bol sau un pahar, pune drojdia cu zahărul și adăugăm 50 de mililitri de apă călduță plus o linguriță de făină. Amestecăm bine ingredientele până se omogenizează amestecul. Lăsăm drojdia să se activeze până când se dublează volumul amestecului.

Cernem făina într-un bol  și facem o adâncitură la mijlocul ei. Presărăm sarea peste făină, dar nu și în adâncitură. Acolo turnăm amestecul de drojdie cu zahărul și apa. Apoi, începem să amestecăm drojdia activată mai întâi cu făina din adâncitură, adăugând treptat și apă călduță. Pe măsură ce amestecul devine consistent, adăugăm și făina de pe margini, uleiul și restul de apă călduță.

Frământăm bine aluatul în bol, apoi îl răsturnăm pe masa presărată cu făină și îl mai frământăm și acolo, pentru omogenizare.

Transferăm aluatul din nou în bol, îl acoperim cu un prosop de bucătărie și îl lăsăm la dospit 60 de minute. După acest interval de timp, modelăm aluatul pe masa presărată cu făină, în trei bile aproximativ egale. Le mai lăsăm 10-15 minute la dezvoltat.

Cum modelăm și coacem delicioasele baghete crocante cu miez pufos

Punem hârtie de copt într-o tavă cu trei alveole pentru baghete, sau într-o tavă simplă. Ungem masa de lucru cu puțin ulei. Întindem fiecare bucată de aluat într-o foaie dreptunghiulară, cu ajutorul sucitorului. Presărăm făină peste foaie și o rulăm, dar nu foarte strâns pentru a da voie aluatului să se dezvolte. Procedăm în același mod cu toate bucățile de aluat.

Apoi transferăm rulourile în tava de cuptor separându-le cu hârtie de copt așezată între ele. Le acoperim cu un ștergar și le lăsăm 20-30 de minute să se mai dezvolte.

Cu 10 minute înainte de a le introduce la cuptor, pornim cuptorul la 175 de grade Celsius. Crestăm rulourile din aluat cu un cuțit în 3 – 4 locuri deasupra pe diagonală. Aceste crestături ajută aluatul să se dezvolte uniform în timpul coacerii.

Presărăm puțină făină deasupra baghetelor și le dăm la cuptor pentru 35-40 de minute, la 175 de grade,  sau până când acestea sunt frumos rumenite.

Sunt delicioase, mai ales ușor calde!