Gătește Bomboloni cu cremă de lămâie
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru prepararea gogoșilor Bomboloni:
- 750 gr de făină
- 25 gr de drojdie proaspătă
- 250 ml de lapte
- 2 ouă mari + 1 gălbenuș
- 150 gr de zahăr
- 150 gr de unt
- 1/4 linguriță de sare
- coaja rasă de la 1/2 lămâie
- 1 lingură cu extract de vanilie
- 500 ml de ulei pentru prăjit
- Pentru crema de lămâie:
- 2 gălbenușuri
- 150 gr de zahăr
- 450 ml de lapte
- 150 gr de făină
- 50 ml de limoncello
- sucul de la 1/2 lămâie
- coaja răzuită de la 1/2 lămâie
- 1 vârf de linguriță cu sare
Mod de preparare
Pentru a prepara aluatul de gogoși italiene, mai întâi amestecăm într-un bol, drojdia cu o lingură de zahăr, una de făină și 100 ml de lapte cald. Amestecăm până când drojdia și zahărul sunt diluate și compoziția devine omogenă. Acoperim bolul și lăsăm drojdia la activat 10-15 minute.
Apoi, cernem 700 gr de făină într-un bol încăpător. Apoi creăm un loc adânc în mijlocul ei și punem acolo cele două ouă, gălbenușul și drojdia activată. În restul de lapte cald topim zahărul și sarea, iar untul îl punem la topit.
Începem să amestecăm ingredientele din bol, adăugând treptat și laptele cald, apoi vanilia, coaja de lămâie și untul topit.
Frământăm bine aluatul până când devine compact și nelipicios. Mai adăugăm puțină făină, dacă mai necesită. Acoperim aluatul și îl lăsăm la dospit timp de 40-50 de minute, la loc cald.
După acest interval de timp, rupem din aluat mici bucăți și le dăm forme sferice pe masa presărată cu făină. Le mai lăsăm la dospit 10-15 minute pentru a se mai dezvolta.
Pentru a prepara crema de lămâie, amestecăm făina cu laptele în care dizolvăm zahărul și sarea. Adăugăm coaja de lămâie, sucul de lămâie și limoncello, apoi gălbenușurile. Omogenizăm bine compoziția și o fierbem până când se îngroașă ca o budincă. Acoperim crema de lămâie cu o folie direct la contact și o lăsăm la răcit.
După ce gogoșile se mai dezvoltă le scufundăm în cratița cu ulei încins, de pe foc. Scoatem gogoșile bomboloni pe prosoape de hârtie și le lăsăm la temperat înainte de a le umple cu cremă.
Apoi, înțepăm gogoșile cu o țepușă de frigărui și le umplem prin acel loc cu crema de vanilie, folosind un dispozitiv de decorat prăjituri și torturi. Servim delicioasele bomboloni cu cremă de lămâie simple, sau decorate cu zahăr.
COMENTARII