Aluaturi dulci
Briose cu budinca de vanilie
Briose cu budinca de vanilie, un aluat extrem de pufos ,umplut cu budinca de vanilie facuta in casa ,delicioasa si aromata.
Daca budinca de vanilie nu e pe gustul vostru ,o puteti inlocui cu un gem consistent ,magiun de prune amestecat cu nuca ,branza dulce , nutella ,etc .
Citește și: Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat
Ingrediente:
- Aluat
- maia
- 100 ml lapte
- 25 g drojdie proaspata (sau 7 g uscata )
- 1 lingurita de zahar
- 550 – 570 g faina
- 2 oua
- 5 linguri de zahar
- un varf de lingurita de sare
- 80 g unt
- 150 ml lapte
- 1 lingurita esenta de vanilie
- Budinca
- 40 g amidon
- 300 ml lapte
- 3 linguri de zahar
- vanilie
- un varf de lingurita turmeric (pentru culoare )
- sau
- un plic de budinca de vanilie din comert (de 40 g )
- 300 ml lapte
- 1 ou pentru uns
- zahar pudra vanilat pentru decor
Mod de preparare pentru reteta briose cu budinca de vanilie
Prima data preparam maiaua amestecand laptele caldut cu zaharul si drojdia .Lasam 10 minute sa se activeze drojdia .
Intre timp cernem faina (doar 550 g ) intr-un bol si adaugam celelalte ingrediente in afara de unt .Punem maiaua in bol si famantam bine pana cand obtinem un aluat potrivit de moale.
Apoi punem untul topit si framantam in continuare pana se incorporeza tot .
Acoperim bolul si lasam aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul .
In acest timp preparam budinca ,astfel incat sa aiba timpsa se raceasca .Mie imi place s-o fac in casa dar cum am specificat si la ingrediente puteti sa cumparati una din comert .
Asadar ,intr-un vas punem amidonul ,zaharul ,vanilia si turmericul .Punem putin cate putin lapte si amestecam pentru a omogeniza compozitia ,turnam apoi tot laptele si fierbem pana dse ingroasa .Amidonul fierbe imediat,asadar dupa un clocot,doua putem stinge focul si lasa la racit budinca.
Apoi impartim aluatul in 12 bile .Fiecare bila o intindem intr-un disc cam de 13 cm diametru si ii facem o taietura intr-o parte,asa ca in imagine .
Punem budina cu o lingura sipliem intai capatul netaiat ,apoi cel cu taietura .
Asezam briosele intr-o tava acoperita cu hartie de copt si le lasam sa mai creasca vreojumatate de ora .Inainte de a le baga la cuptor le ungem cu ou batut .
Le coacem 35-40 de minute la 180 °C ,pana se rumenesc frumos deasupra .
Pudram briosele cu zahar pudra vanilat si le mancam caldute .Sunt grozav de pufoase si aromate .Pofta buna !
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
COMENTARII