Aperitive

Budincă de legume răzuite, pentru gustări deosebite

Această rețetă de budincă de legume răzuite este o rețetă sănătoasă, ușor de preparat și foarte versatilă, fiind ideală ca garnitură sau ca gustare. Este și gustoasă, dar și foarte atractivă vizual, datorită combinației de legume colorate.

Ne plac budincile sărate și nu ezităm să le preparăm în cât mai multe moduri posibile. Cel mai des preparăm budinci din dovlecei pentru că sunt pe cât de simple și rapide, pe atât de delicioase.

Vedeți aici o rețetă de budincă de dovlecei cu brânză și busuioc. Este gustoasă și aromată, dar și foarte sățioasă.

Ne plac și combinațiile de legume cu carne în budinci sau de legume cu ouă fierte.

Vedeți aici și o rețetă de budincă din multe legume cu șuncă afumată. Este o budincă gustoasă și hrănitoare, dar și ușor de preparat.

Despre rețeta de budinca de legume răzuite

Interesant la rețeta de azi este textura densă și colorată, datorită răzuirii legumelor. Pregnant este morcovul pentru că oferă culoare plăcută și gust ușor dulceag. Pe lângă acesta mai folosim dovlecel, nelipsit din astfel de budinci, dar și cartof, pentru un plus de consistență.

O budincă cu o combinație asemănătoare o mai puteți descoperi la rețeta de pătrățele cu dovlecei și morcovi. Este rețeta unui aperitiv simplu, dar gustos și frumos colorat.

Dar mai găsiți pe blog astfel de rețete, cu diferite combinații de ingrediente, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook și în grupul cu același nume. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de budincă de legume răzuite.

Porție de budincă sărată pe farfurie albă, alături de cuțit și furculiță, un bol cu condimente și pătrunjel verde

Gătește Budincă de legume răzuite, pentru gustări deosebite

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

8

Budincă de legume răzuite porționată în tavă și o porție pe spatulă

Ingrediente

  • 2 morcovi mari
  • 1 dovlecel
  • 1 cartof mare
  • 1 ceapă mică
  • 2 ouă
  • 100 g brânză sărată
  • 2-3 linguri de făină (sau pesmet)
  • 2 linguri de smântână
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • 1 linguriță de cimbru sau alte ierburi aromatice
  • 1 cățel de usturoi (opțional).

Mod de preparare

Pregătim legumele, timp în care preîncălzim cuptorul la 180°C.

Curățăm legumele, mai puțin dovlecelul, apoi le dăm pe toate pe răzătoarea mare. Răzuim morcovii, dovlecelul, cartoful și ceapa pe răzătoarea mare. Nu le amestecăm pentru că dovlecelul și cartoful trebuie mai întâi scurși de apă după răzuire, pentru a evita prea mult lichid în budincă.

Pregătim compoziția de budincă.

Într-un bol mare, amestecăm ouăle cu un praf de sare până la omogenizare. Adăugăm brânza rasă, smântâna, făina, legumele răzuite și condimentele (sare, piper, cimbru, usturoiul tocat mărunt). Amestecăm bine până se omogenizează compoziția.

Ungem cu puțin ulei de măsline o tavă rotundă de 25-26 cm sau o formă de budincă  și turnăm compoziția pentru budincă de legume răzuite în ea. Nivelăm suprafața uniform, cu o spatulă.

Punem tava în cuptor și coacem budinca timp de 30-40 de minute, până când devine aurie și ușor crocantă deasupra.

După coacere o lăsăm să se răcească ușor înainte de a o porționa. O putem servi ca atare, cu o salată sau drept garnitură lângă o friptură sau pește.

Este o rețetă ușoară și gustoasă, potrivită pentru orice moment al zilei!