Aperitive

Budincă de dovlecei cu brânză și busuioc

Ne plac budincile aperitiv, servite calde, sau reci, iar de data aceasta ne-am răsfățat cu o delicioasă budincă de dovlecei cu brânză și busuioc.

Ne place simplitatea preparării lor. Nu necesită aluat precum plăcintele sau tartele și au textură cremoasă. Rețetele sunt foarte versatile, se poate adăuga în compoziția lor diferite legume, dar și carne. Sunt perfecte servite la mic dejun, sau ca gustări de peste zi. Pot constitui și baza pachetului pentru serviciu.

Din aceeași categorie de aperitive, mai găsiți pe blog o rețetă de budincă denumită Pătrățele cu dovlecei și morcovi. Sunt tare gustoase aceste pătrățele și aspectuoase, se încadrează perfect și pe un platou cu aperitive festive.

Iar dacă vă place somonul afumat, va propun să încercați o rețetă de pizza cu dovlecei și somon afumat. Dar se poate înlocui somonul cu preparate din carne: șuncă presată, prosciutto, chorizo, salam, etc.

Rețetă de Budincă de dovlecei cu brânză și busuioc

Pentru rețeta de față am folosit o combinație de brânzeturi sărate cu brânzeturi cremoase. A ieșit foarte gustoasă budinca, dar și plăcut aromată, de la busuioc și nucșoară. Ne place mult nucșoara, mai ales în sosurile albe, precum sosul bechamel. Dar se combină perfect și cu brânzeturile.

Dacă și voi adorați preparatele cu dovlecei, descoperiți pe blog o colecție interesantă de rețete, tastând cuvântul ”dovlecei” în caseta de căutare.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de budincă de dovlecei cu brânză și busuioc.

Budincă de dovlecei cu brânză și busuioc porționată în forma de copt

Gătește Budincă de dovlecei cu brânză și busuioc

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

10

Budinca aperitiv cu dovlecei și brânzeturi în forma de copt

Ingrediente

  • 1 kg dovlecei cruzi
  • 1 ceapă roșie
  • 1 cățel de usturoi
  • 3 oua medii
  • 150 gr smântână de consum
  • 130 gr făină
  • 10 gr praf de copt
  • 50 gr unt + 1 linguriță ulei
  • sare și piper, după gust
  • 1/4 linguriță de nucșoară măcinată
  • 150 gr cremă de brânză cu verdeață
  • 150 gr telemea de vaci
  • 50 gr parmezan ras
  • 8-10 frunze de busuioc

Mod de preparare

Începem prin a pune untul la topit cu puțin ulei. Apoi călim ușor în el ceapa tocată mărunt și usturoiul tocat rondele. Lăsăm ingredientele să se răcească, timp în care pregătim dovleceii.

Spălăm bine dovleceii și îi tocăm rondele, sau în cuburi mici. presărăm sare peste ei și îi lăsăm 12-15 minute la deshidratat. Apoi îi tamponăm bine cu prosoape de hârtie.

Amestecăm într-un bol încăpător ouăle cu un praf de sare și unul de piper. Adăugăm smântâna amestecată cu crema de brânză, apoi brânza telemea răzuită și parmezanul răzuit. Tocăm și frunzele de busuioc și le adăugăm la acest amestec, apoi adăugăm și făina amestecată cu praful de copt și nucșoara. La final adăugăm ceapa cu usturoiul și dovleceii.

Turnăm compoziția pentru budincă de dovlecei cu brânză și busuioc într-o formă de tartă cu diametrul de 28 cm. Coacem budinca pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius, sau până când este frumos rumenită.

O lăsăm să se tempereze înainte de a o porționa și savura cu poftă.

Spor și poftă bună!