Gătește Chec aperitiv cu morcovi și mazăre, colorat și savuros
Timp de preparare
45 min
Nivel
mediu
Porții
12

Ingrediente
- 3 ouă
- 100 ml ulei
- 150 ml lapte
- 200 g făină
- 10 g praf de copt (1 plic)
- 150 g morcovi (tăiați cubulețe mici, de max. 0.5 cm)
- 100 g mazăre fiartă (sau din conservă, bine scursă)
- 100 g cașcaval sau altă brânză tare, rasă grosier
- 2 linguri smântână sau iaurt gras (opțional)
- 1 linguriță sare (ajustează în funcție de cât de sărată e brânza)
- 1/4 linguriță piper negru măcinat
- 1 lingură ulei pentru sotat morcovii
- 2 linguri ketchup pentru decor.
Mod de preparare
Începe cu pregătirea legumelor.
Dacă folosești mazăre congelată, opărește-o 3-4 minute în apă clocotită cu sare, apoi scurge-o bine.
Taie morcovii în cubulețe mici și egale (cam cât o boabă de mazăre).
Călește-i ușor în puțin ulei (cam 4-5 minute), doar cât să se înmoaie ușor, fără să se rumenească. Lasă-i să se răcească.
Într-un bol încăpător, bate ouăle cu un praf de sare până devin ușor spumoase. Adaugă uleiul în fir subțire, apoi laptele și smântâna/iaurtul, dacă folosești.
Cerne făina amestecată cu praful de copt și (dacă dorești) turmericul.
Încorporează treptat făina în amestecul umed, amestecând cu o spatulă.
Adaugă brânza rasă, morcovul și mazărea. Potrivește de sare și piper.
Toarnă compoziția într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt.
Coace în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 40-45 de minute, sau până trece testul scobitorii.
După ce îl scoți din cuptor glazurează-l cu ketchup pe deasupra. Lasă-l să se răcească 10-15 minute în tavă, apoi scoate-l pe un grătar.
Se taie frumos după răcire completă și se poate servi ca atare sau alături de un sos de iaurt cu usturoi.
Poți să-l păstrezi la frigider 3-4 zile, acoperit, și e foarte bun și rece.
Se poate reîncălzi ușor în cuptor sau toaster pentru o crustă ușor crocantă.
Este excelent servit simplu, cu o lingură de smântână alături, sau ca parte dintr-un platou cu mezeluri, brânzeturi și murături.
Poate fi luat la pachet sau servit ca gustare la un brunch ori picnic.
Se pot adăuga și alte legume: ardei capia roșu (cubulețe), porumb, măsline feliate.
Pentru un plus de proteină, se pot încorpora și cuburi de șuncă sau piept de pui gătit.
Dacă dorești o variantă de post, se pot înlocui ouăle cu „ouă” din semințe de in și se poate folosi lapte vegetal + brânză vegană.
Spor și poftă bună!
COMENTARII