Dulciuri

Chec cu cireșe și aromă de vanilie

Pentru că deja s-au copt cireșele și vrem să profităm din plin de gustul și aroma lor, le includem în cât mai multe rețete de deserturi. Una dintre acestea este rețeta de chec cu cireșe și aromă de vanilie. Este o rețetă clasică de chec, dar mai gustoasă și mai aspectuoasă datorită fructelor adăugate.

Checul este unul dintre deserturile de început, pe care îl preparăm oricând cu plăcere și cu nostalgie. Rețetele de chec sunt foarte versatile, pentru că putem crea o mulțime de combinații pornind de la ingredientele de bază. Atunci când dorim un chec mai interesant putem adăuga în aluatul de chec fructe, cereale, fulgi de ciocolată, etc. Îl putem prepara simplu sau în diverse culori, adăugând diferiți coloranți naturali sau sintetici în aluat.

Un exemplu de chec colorat îl puteți descoperi la rețeta de chec in trei culori, pufos si delicios. Este preparat cu cacao și turmeric. Turmericul îi oferă acea culoare galbenă, foarte caldă și plăcută.

Cum preparăm rețeta de chec cu cireșe și aromă de vanilie

Pentru checul din rețeta de azi vom folosi aceleași ingrediente de bază: ouă, zahăr, făină și ulei, plus cireșe fără sâmburi.  Cantitatea de cireșe adăugată nu este importantă. Puteți pune mai multe sau mai puține. Important este să nu fie suculente.

Aroma de vanilie este opțională, o puteți înlocui și cu aromă de lămâie, de migdale sau altă aromă preferată. Sau puteți să lăsați doar aroma cireșelor care este destul de plăcută.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de chec cu lămâie și afine, pe care o puteți testa în sezonul afinelor. Dar găsiți pe blog mult mai multe rețete de chec, mai simple sau mai complexe, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec cu cireșe și aromă de vanilie.

Chec cu cireșe porționat pe o farfurie

Gătește Chec cu cireșe și aromă de vanilie

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

16

Chec cu cireșe și aromă de vanilie pe un platou alb, alături de un bol cu cireșe

Ingrediente

  • 4 ouă mari
  • 125 gr zahăr
  • 150 gr făină
  • 50 ml ulei
  • 50 ml lapte
  • 3 lingurițe esență de vanilie
  • 200 gr cireșe fără sâmburi
  • un praf de sare.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea ingredientelor. Mai întâi lăsăm ouăle la temperatura camerei pentru a nu fi reci când le vom amesteca.

Apoi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și punem hârtie de copt într-o tavă clasică de chec.

Pentru a prepara aluatul de chec, luăm două boluri și separăm în ele albușurile de gălbenușuri. Adăugăm un praf de sare peste albușuri și le mixăm energic până când încep să se spumeze ușor.

Adăugăm peste bezeaua de albușuri 100 gr de zahăr și continuăm mixarea până când bezeaua își dublează volumul și devine fermă.

Gălbenușurile le amestecăm cu uleiul, esența de vanilie și restul de 25 gr de zahăr. Apoi adăugăm laptele la temperatura camerei. Omogenizăm bine compoziția și o amestecăm cu bezeaua de albușuri.

Adăugăm făina trecută prin sită și o încorporăm cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a obține o compoziție aerată. Încorporăm cireșele fără sâmburi și amestecăm ușor pentru a nu se lăsa compoziția.

Întindem aluatul pentru chec cu cireșe și aromă de vanilie în tavă și îl nivelăm uniform la suprafață. Punem tava în cuptor și coacem checul la 180 de grade Celsius, pentru 35 de minute sau până când trece testul scobitorii.

După coacere, scoatem checul din tavă și îl transferăm pe un platou sau pe un grătar de răcire.

Îl putem decora cu zahăr pudră sau îl lăsăm simplu că oricum e dulce și îl porționăm.

Ulterior putem prepara aceeași rețetă de chec și cu alte fructe de sezon.

Spor și poftă bună!