Dulciuri

Chec cu lămâie și afine

Nu ratăm sezonul afinelor fără a le include și în diferite rețete de dulciuri, cum este și rețeta de chec cu lămâie și afine.

Checul este pentru mulți dintre noi prima prăjitură testată, încă din copilărie. Îl preparau foarte des mamele și bunicile, îl preparăm și noi și sperăm ca rețetele să dăinuie mai departe.

Pentru cine nu a testat, încă, o rețetă de chec, recomandăm rețeta de chec simplu și economic. Se prepară doar din două ouă, plus ingredientele aferente.

Mai apoi, după ce mai prindeți experiență în tehnica aluaturilor, poate încercați rețeta de chec duo la metru. Cu un astfel de chec îi veți cuceriți  negreșit pe cei care se vor delecta cu el.

Iar dacă doriți un chec și mai deosebit, încercați rețeta de chec in trei culori. Este un chec pufos și delicios colorat natural cu cacao și turmeric.

Cum se prepară rețeta de chec cu lămâie și afine

Rețeta checului de față este rețeta clasică de chec din caietul îngălbenit de vreme. Dar, pe lângă ingredientele de bază mai adăugăm și afine, dar și sucul și coaja de la o lămâie. Pentru intensificarea culorii galbene a checului au contribuit atât gălbenușurile frecate cu sare, cât și coaja de lămâie răzuită fin.

Dacă și voi adorați rețetele de chec, vă invit să descoperiți pe blog o colecție interesantă de rețete. Tastați cuvântul ”chec” în caseta de căutare și ajungeți la ele.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec cu lămâie și afine.

Chec cu lămâie și afine decorat cu ciocolată albă, secționat pe un platou de lemn

Gătește Chec cu lămâie și afine

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

24

Chec cu afine și lămâie, secționat

Ingrediente

  • Pentru 2 checuri în tăvi de: 30/11/6 cm:
  • 8 ouă de mărime medie
  • 300 gr zahăr
  • 400 gr făină
  • 100 ml ulei
  • 2 vârfuri de linguriță cu sare
  • coaja și sucul de la o lămâie
  • 200 gr de afine
  • 50 gr ciocolată albă pentru decor, opțional

Mod de preparare

Primul lucru pe care îl facem este să pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Apoi, urmează separarea albușurilor de gălbenușuri. Punem albușurile în bolul mixerului și presărăm sare peste ele. Apoi le mixăm până când devin spumoase. Adăugăm, treptat, zahărul și sucul de lămâie și mixăm energic până când obținem o bezea fermă.

Presărăm și peste gălbenușuri un praf de sare și le amestecăm pentru a le intensifica culoarea. Adăugăm coaja de la lămâie răzuită fin, apoi uleiul și omogenizăm amestecul. Încorporăm ușor compoziția de gălbenușuri în bezeaua de albușuri. Adăugăm, treptat, făina și omogenizăm ușor aluatul pentru chec cu lămâie și afine, folosind o spatulă. La final adăugăm și afinele pe care le amestecăm ușor în aluat.

Punem hârtie de copt în tăvile de chec și întindem uniform aluatul pentru chec cu lămâie și afine în ele. Coacem checurile la 180 de grade Celsius, pentru 35 – 40 de minute.

Le lăsăm să se răcească mai întâi în tăvile de copt, apoi le vom transfera pe un grătar de răcire. Nu porționăm checurile fierbinți pentru a nu ne lăsa impresia de aluat necopt. Ușor calde le putem porționa ca să nu murim de poftă.

Opțional, putem decora checurile cu ciocolată albă sau neagră, topită. Noi am optat pentru un chec simplu și unul cu ciocolată albă.

Spor și poftă bună!