Gătește Chec cu dovleac și glazură de lămâie
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
16-20
Ingrediente
- Pentru aluat de chec într-o tavă de 33 X 11.5 X 7.5 cm:
- 2 ouă de mărime medie
- 200 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 150 gr piure de dovleac copt
- 150 gr unt cu 82 % grăsime
- 275 gr de făină
- 5 gr de praf de copt
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
- coaja de la o lămâie
- puțin unt și făină pentru tava de copt
- Pentru glazură:
- 150 gr de zahăr pudră
- zeama de la o lămâie
- alune pentru decor
Mod de preparare
Preparăm aluatul pentru chec. Înainte de a ne apuca de lucru, lăsăm untul la temperatura camerei pentru 15-20 de minute.
În momentul în care începem să amestecăm ingredientele, pornim și cuptorul la 180 de grade Celsius.
Punem untul moale în bolul mixerului și adăugăm zahărul. Mixăm până când untul devine spumos, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm pe rând cele două ouă și omogenizăm compoziția după fiecare.
Apoi, adăugăm piureul de dovleac și din nou omogenizăm compoziția.
Amestecăm făina cu praful de copt, pudra de scorțișoară și sarea. Adăugăm, treptat, acest amestec în compoziția pentru chec cu dovleac și glazură de lămâie.
Ungem tava cu puțin unt moale și presărăm făină, apoi întindem în ea compoziția pentru chec.
Coacem checul pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius. Îl lăsăm să se răcească mai întâi în tavă, apoi îl scoatem pe un grătar de răcire, sau pe un platou.
Preparăm glazura de lămâie.
Punem zahărul pudră într-un bol și turnăm peste el câte puțin din sucul de lămâie, în timp ce amestecăm cu o lingură de lemn.
Când glazura este bine legată, o întindem deasupra checului. Lăsăm checul la loc răcoros până când glazura se mai întărește deasupra checului.
Este un chec și gustos și frumos, merită preparat acum în plin sezon al dovlecilor plăcintari. Îl putem decora cu nuci, alune sau cu fructe confiate.
COMENTARII