Dulciuri

Chec cu mac și glazură de lămâie

Din când în când mai preparăm și câte o rețetă de chec, iar de această dată ne-am gândit la rețeta de chec cu mac și glazură de lămâie. Pe lângă gustul delicios și aromă plăcută, ispititor la acest chec este și aspectul. Atât macul din interiorul aluatului cât și glazura de lămâie dau aspect foarte frumos checului.

Checul este unul dintre deserturile pe care oricine le adoră pentru că face parte din colecția de dulciuri ale copilăriei. Indiferent că este preparat simplu, după rețeta clasică de chec, sau are adaos de fructe, nuci, sau alte ingrediente, rămâne în continuare un desert de nerefuzat.

Dintre rețetele de chec cu fructe, vă recomand, în mod deosebit, rețeta de chec umed cu iaurt și căpșuni. Este un chec cu textură mai densă, ușor umedă de la iaurt, iar căpșunile din interior îi dau o notă aparte.

Iar dacă doriți o rețetă mai deosebită, vă recomand rețeta de chec în trei culori.

Rețetă de chec cu mac și glazură de lămâie

Checul din rețeta de față este preparat după rețeta clasică, dar cu o parte de făină și una de mac. Are aromă intensă de lămâie, atât de la coaja de lămâie din aluat, cât și de la glazură. Glazura se prepară simplu, din suc proaspăt de lămâie și zahăr pudră. Are un gust dulce-acrișor și conferă o senzație de răcoare, ca o adiere de vânt.

Dacă și voi adorați checurile, găsiți pe blog o colecție de rețete de chec, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec cu mac și glazură de lămâie.

Chec cu mac și glazură de lămâie, porționat pe un platou alb, alături de un pahar cu iaurt

Gătește Chec cu mac și glazură de lămâie

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

24

Chec cu mac și glazură de lămâie, porționat pe un platou alb, alături de un pahar cu iaurt

Ingrediente

 • Pentru 2 checuri în tăvi de: 30/11/6 cm:
 • 8 ouă medii
 • 300 gr zahăr
 • 400 gr făină
 • 30 gr mac
 • 80 ml ulei
 • 1 vârf de linguriță cu sare
 • coaja de la o lămâie
 • Pentru glazură:
 • 150 gr zahăr pudră
 • 200 ml suc de lămâie
 • puțin mac pentru decor

Mod de preparare

Înainte de a ne apuca de lucru, trebuie să aducem ingredientele la temperatura camerei cu 15-20 de minute. De menționat că bezeaua de albușuri va reuși dacă albușurile sunt la temperatura camerei și nu reci, direct de la frigider.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Începem cu separarea albușurilor de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri, introducem mixerul în ele și le mixăm spumă. Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm continuu până când bezeaua devine fermă. Presărăm și peste gălbenușuri un praf de sare și le amestecăm. Acesta ajută la intensificarea culorii.  Adăugăm uleiul, apoi încorporăm amestecul în bezeaua de albușuri. Adăugăm, lingură cu lingură făina și macul și omogenizăm ușor aluatul, folosind o spatulă.

Tapetăm tăvile de chec cu hârtie de copt și întindem uniform aluatul de chec cu mac în ele. Le dăm la cuptor și coacem checurile la 180 de grade, pentru 35 – 40 de minute.

Lăsăm checurile să se tempereze bine înainte de a le glazura.

Pentru a prepara glazura de lămâie, punem zahărul în bolul mixerului și adăugăm treptat, sucul de lămâie, mixând energic. Vom obține o glazură lucioasă, deschisă la culoare și cursivă. O întindem uniform deasupra checurilor și o lăsăm să se prelingă și pe laterale. Presărăm puțin mac pe deasupra și lăsăm glazura să se întărească ușor, înainte de a felia checul.

 

Spor și poftă bună!