Dulciuri

Chec cu dovleac și glazură de lămâie

Din categoria deserturilor cu dovleac, avem pentru voi o rețetă de chec cu dovleac și glazură de lămâie, destul de simplu de preparat.

Ne place totul la acest chec. Ne place gustul și aroma, ne place culoarea și textura ușor umedă și ne place mult și glazura acrișoară. Dacă vă plac deserturile cu dovleac, nu ezitați să încercați și această rețetă.

Glazura de lămâie o folosim destul de des, atât la prăjituri, dar mai ales la rețetele de turtă dulce.

Vedeți aici și rețeta de chec cu mac și glazură de lămâie! Pe lângă gustul delicios și aromă plăcută, ispititor la acest chec este și aspectul pistruiat.

Iar aici, vedeți o rețetă de turtă dulce glazurată! La această glazură folosim și albuș de ou.

O altă rețetă pe care v-o recomand cu încredere, este rețeta de negresă marmorată cu dovleac copt. Este un deliciu garantat și ne oferă un spectacol de culoare și savoare, cum de altfel ne oferă și anotimpul toamna.

Cum se prepară rețeta de chec cu dovleac și glazură de lămâie

Checul de față se prepară într-un mod mai simplu, fără a mai separa albușurile de gălbenușuri. Este genul acela de chec cu textură mai densă și ușor umedă. Glazura se prepară doar din zahăr pudră și suc de lămâie, dar dacă o doriți mai consistentă, puteți adăuga și un albuș de ou.

Este una dintre cele mai simple rețete cu dovleac. Dacă și voi adorați deserturile cu dovleac, găsiți pe blog o întreagă colecție de rețete. Tastați cuvântul ”dovleac” în caseta de căutare și le descoperiți.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec cu dovleac și glazură de lămâie.

Chec cu dovleac și glazură de lămâie porționat pe un platou și o felie de chec pe o farfurie albastră

Gătește Chec cu dovleac și glazură de lămâie

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

16-20

Chec cu dovleac și glazură de lămâie porționat pe un platou și o felie de chec pe o farfurie albastră

Ingrediente

  • Pentru aluat de chec într-o tavă de 33 X 11.5 X 7.5 cm:
  • 2 ouă de mărime medie
  • 200 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 150 gr piure de dovleac copt
  • 150 gr unt cu 82 % grăsime
  • 275 gr de făină
  • 5 gr de praf de copt
  • 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
  • coaja de la o lămâie
  • puțin unt și făină pentru tava de copt
  • Pentru glazură:
  • 150 gr de zahăr pudră
  • zeama de la o lămâie
  • alune pentru decor

Mod de preparare

Preparăm aluatul pentru chec. Înainte de a ne apuca de lucru, lăsăm untul la temperatura camerei pentru 15-20 de minute.

În momentul în care începem să amestecăm ingredientele, pornim și cuptorul la 180 de grade Celsius.

Punem untul moale în bolul mixerului și adăugăm zahărul. Mixăm până când untul devine spumos, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm pe rând cele două ouă și omogenizăm compoziția după fiecare.

Apoi, adăugăm piureul de dovleac și din nou omogenizăm compoziția.

Amestecăm făina cu praful de copt, pudra de scorțișoară și sarea. Adăugăm, treptat, acest amestec în compoziția pentru chec cu dovleac și glazură de lămâie.

Ungem tava cu puțin unt moale și presărăm făină, apoi întindem în ea compoziția pentru chec.

Coacem checul pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius. Îl lăsăm să se răcească mai întâi în tavă, apoi îl scoatem pe un grătar de răcire, sau pe un platou.

Preparăm glazura de lămâie.

Punem zahărul pudră într-un bol și turnăm peste el câte puțin din sucul de lămâie, în timp ce amestecăm cu o lingură de lemn.

Când glazura este bine legată, o întindem deasupra checului. Lăsăm checul la loc răcoros până când glazura se mai întărește deasupra checului.

Este un chec și gustos și frumos, merită preparat acum în plin sezon al dovlecilor plăcintari. Îl putem decora cu nuci, alune sau cu fructe confiate.