Gătește Chec cu iaurt și cireșe, glazurat cu ciocolată
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru blat de chec în formă de guguluf cu diametrul de 25 cm:
- 4 ouă medii
- 125 gr zahăr
- 30 g zahăr vanilat
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 150 gr iaurt cremos
- 250 gr făină
- 100 gr cireșe fără sâmburi
- 1 praf de sare
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 7 gr praf de copt.
- Pentru glazura de ciocolată:
- 100 gr ciocolată amăruie
- 100 ml frișcă lichidă îndulcită.
Mod de preparare
Mai întâi aducem untul la temperatura camerei pentru a-l putea amesteca bine în compoziția de chec.
Spălăm cireșele, îndepărtăm sâmburii din ele și le lăsăm la scurs într-o sită.
Cernem făina împreună cu praful de copt și adăugăm peste amestec un praf de sare.
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pentru a prepara compoziția de chec, mixăm untul moale cu zahărul până devine spumos. Adăugăm, unul câte unul, ouăle și omogenizăm după fiecare.
Adăugăm iaurtul și esența și omogenizăm încet compoziția și încorporăm treptat amestecul de făină cu praful de copt și sare.
Ungem forma de guguluf sau o formă clasică de chec cu unt moale și presărăm făină. Apoi întindem aluatul pentru chec uniform în ea.
Presărăm deasupra cireșele și le înfigem ușor în interiorul aluatului.
Introducem tava în cuptor și coacem deliciosul chec cu iaurt și cireșe pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.
Îl lăsăm, apoi, 10 minute să se tempereze în forma de copt, apoi îl răsturnăm pe un platou rotund și îl lăsăm să se răcească.
Pentru a prepara glazura de ciocolată încălzim frișca lichidă, dar nu o lăsăm să atingă punctul de fierbere. Adăugăm ciocolata ruptă în ea și amestecăm până când aceasta este topită și compoziția omogenizată.
Lăsăm glazura să se tempereze 10 minute, apoi o întindem frumos peste deliciosul chec cu iaurt și cireșe.
Porționăm checul după ce glazura devine fermă.
COMENTARII