Rețete de post

Chiftele de orez cu ciuperci, de post

Pentru că ne plac chiftelele foarte mult și pentru că suntem în post ne-am gândit la o rețetă simplă și delicioasă de chiftele de orez cu ciuperci, de post. Se prepară ușor, într-un timp relativ scurt și nu necesită multe ingrediente.

Iar pentru a fi mai sănătoase, le preparăm la cuptor.

Chiftelele fac parte dintre cele mai apreciate gustări, iar rețetele acestora sunt foarte versatile. Le putem prepara din diferite tipuri de carne tocată, amestecată cu o mulțime de legume.

Mai găsiți pe blog o rețetă mai simplă de chiftele din orez. Nu este din categoria rețetelor de post și nu se prepară la cuptor. Aceste chiftele pot fi prăjite în ulei pentru că au ou în compoziție și nu se vor împrăștia în timpul preparării. Aceste chiftele ca și cele de azi, pot fi preparate și atunci când avem în meniu o garnitură de orez și ne mai rămâne din ea pentru a doua zi.

Iar din categoria rețetelor de post vă mai recomand de pe blog o rețetă de chiftele de linte și ciuperci. Sunt gustoase si hrănitoare, necesită doar câteva ingrediente, și se prepară rapid și ușor.

Cum preparăm rețeta de chiftele de orez cu ciuperci, de post

Pentru rețeta chiftelelor de azi avem două variante de preparare. Fie preparăm orezul împreună cu ciupercile de la început, fie preparăm separat ambele ingrediente.

Noi mergem pe prepararea separată a acestora și amestecarea în timpul modelării chiftelelor.

Așadar vom pregăti un orez simplu și vom prepara ciupercile la tigaie cu ceapă, usturoi și pătrunjel verde. Mai folosim câteva ingrediente când formăm chiftelele, pentru gust deosebit, dar și pentru consistența acestora.

Se pot prepara și prăjite, dar ies mai sănătoase preparate la cuptor.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de chiftele de post, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chiftele de orez cu ciuperci, de post.

Chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup

Gătește Chiftele de orez cu ciuperci, de post

Timp de preparare

40 min

Nivel

ușor

Porții

20

Chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup

Ingrediente

  • 150 gr orez
  • apă și sare pentru fierbere
  • 350 gr ciuperci champignon, albe
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • 1 ardei iute, roșu
  • 2 linguri de ulei
  • sare și piper
  • puțin cimbru și busuioc, uscate
  • 2 linguri cu fulgi de drojdie inactivă
  • 1/2 legătură de pătrunjel
  • ketchup pentru servire.

Mod de preparare

Mai întâi punem orezul la fiert în modul clasic, în apă rece, folosind proporția de 1:3. Adăugăm și sare și lăsăm orezul să fiarbă aproximativ 15 minute. După fierbere, acoperim vasul cu capac și lăsăm orezul să se mai hidrateze.

Pentru prepararea ciupercilor la tigaie, mai întâi călim ușor ceapa tocată, în lei încins. Adăugăm și usturoiul curățat și tocat și un praf de sare. Când ceapa se pătrunde ușor, adăugăm ciupercile tocate și le amestecăm bine cu ceapa. Opțional, adăugăm și puțin ardei iute, curățat și tocat, atât cât să suportăm gustul picant.

Mai adăugăm puțin cimbru și busuioc, sare și piper, după gust.

Lăsăm ciupercile să se prepare bine în uleiul din tigaie și în sucul propriu, până când acesta se reduce bine. Stingem focul, adăugăm pătrunjelul tocat și lăsăm ingredientele să se răcească.

Pentru a forma delicioasele chiftele de orez cu ciuperci, mai întâi mărunțim ciupercile și ingredientele din tigaie cu ajutorul blenderului, dar nu insistăm prea mult, pentru a nu le transforma în pastă. Amestecăm orezul fiert și răcit cu ciupercile, adăugăm fulgii de drojdie inactivă și omogenizăm bine amestecul.

Apoi formăm chiftelele. Dacă compoziția nu este compactă, putem să mai adăugăm puțin pesmet.

Le așezăm într-o tavă, pe hârtie de copt și le dăm la cuptor pentru 10-15 minute, la 200 de grade Celsius.

Servim chiftelele de orez cu ciuperci glazurate cu ketchup.

Spor și poftă bună!