Mâncăruri cu carne

Chili con carne. Rețetă mexicană

Foarte mult ne plac rețetele de mâncăruri cu gust picant, așa cum este și rețeta de chili con carne, din bucătăria mexicană. De fapt este o rețetă din bucătăria tex-mex, adică bucătăria din Texas și cea din nordul Mexicului.

Chiar dacă ne plac în mod deosebit preparatele tradiționale, uneori mai poposim și în alte bucătării internaționale pentru inspirație.

Una dintre rețetele inspirate din alte bucătării, tot cu gust picant este rețeta de curry indian de pui cu unt. Combinația de mirodenii din această rețetă este grozavă, iar gustul preparatului este delicios.

Iar din categoria rețetelor cu carne de vită, vă recomand să încercați rețeta Boeuf Bourguignon, din bucătăria franțuzească. Nu este picantă, dar combinația de ingrediente este fabuloasă.

Și mai amintim aici rețeta de papricaș de pui cu găluște, din bucătăria ungurească.  Denumirea rețetei provine de la conținutul bogat de paprika( de boia de ardei), un condiment frecvent utilizat în bucătăria ungurească.

Ce conține rețeta de chili con carne

Rețeta de față are ca ingrediente de bază carnea de vită, tocată, fasolea roșie, boabe, ardei chili, proaspeți sau uscați și roșii. Iar condimentele principale sunt chimionul și oregano.

Acestea două sunt mirodenii specifice bucătăriei tex-mex și nu trebuie să lipsească din această delicioasă rețetă.  Tradițional, acest preparat se servește cu tortillas sau nachos. Însă în lipsa acestora putem apela cu succes și la pâinea prăjită.

Dacă și vouă vă place să vă inspirați din când în când din alte bucătării internaționale, mai găsiți pe blog astfel de rețete. Găsiți mai multe astfel de rețete în aproape toate secțiunile de pe blog.

Și pentru a descoperi mai multe rețete și sfaturi culinare vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chili con carne.

Porție de chili con carne decorată cu mărar

Gătește Chili con carne. Rețetă mexicană

Timp de preparare

75 min

Nivel

mediu

Porții

8

Porție de chili con carne în bol maro

Ingrediente

  • 500 gr carne de vită, tocată
  • 400 gr boabe de fasole roșie, din conservă
  • 400 gr roșii cuburi, decojite
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei gras galben
  • 2 ardei chili proaspeți, sau unul uscat
  • 1 ceapă
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 linguriță de paprika dulce
  • 1 linguriță de chimion măcinat
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 200 ml apă sau supă
  • 50 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • sare și  piper

Mod de preparare

Pentru a prepara chili con carne mai întâi spălăm și curățăm legumele. Le scurgem și le tocăm în cuburi mici, de dimensiuni aproximativ egale. O caracteristică importantă a acestui preparat constă în uniformitatea ingredientelor.

Punem uleiul într-o tigaie, la încins. Adăugăm ceapa și usturoiul și le călim ușor, doar până când își schimbă culoarea. Adăugăm ardeiul gras și amestecăm intens ingredientele pentru aproximativ 1 minut. Adăugăm carnea tocată, și presărăm sare și piper, după gust.

Amestecăm bine carnea cu ingredientele din tigaie, apoi adăugăm și puțină apă. Aceasta v-a ajuta carnea să fiarbă mai rapid. Fierbem ingredientele la foc mic pentru aproximativ 20 de minute. Apoi adăugăm roșiile tocate.

Mai preparăm deliciosul chilli con carne pentru încă 20 de minute sau până când sosul este redus la jumătate.

Scurgem boabele de fasole roșie din conservă și le clătim cu apă rece. Le adăugăm peste ingredientele din tigaie și le amestecăm ușor printre acestea. Mai fierbem preparatul pentru aproximativ 10 minute, tot la foc mic.

Servim chili con carne cu foi de tortillas, nachos, cu pâine prăjită sau chiar cu pâine proaspătă.

Opțional, putem adăuga și puțină smântână, pentru un plus de cremozitate.