Gătește Choux a la creme cu caramel sărat
Timp de preparare
90 min
Nivel
complex
Porții
30
Ingrediente
- Ingrediente pentru aluat opărit:
- 200 ml apă
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- un vârf de linguriță cu sare
- 150 gr făină
- 4 ouă medii
- Ingrediente pentru cremă și decor:
- 250 gr zahăr
- 30 ml apă
- 100 gr migdale coapte și sărate
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- 500 gr mascarpone
- zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare
Punem într-o cratiță apa, un praf de sare și untul. Așezăm cratița pe flacăra aragazului și o lăsăm până la topirea untului. La primul clocot, micșorăm intensitatea focului la minimum și adăugăm toată făina odată.
Amestecăm intens până când făina se hidratează, absoarbe tot lichidul și rezultă un aluat omogen. Stingem focul și lăsăm aluatul opărit să se răcească. Apoi încorporăm ouăle, pe rând, în aluatul opărit. Dăm aluatul la rece pentru 30 de minute.
După acest interval de timp, pornim cuptorul la 200 de grade Celsius. Tapetăm o tavă cu hârtie de copt. Folosind un săculeț de decorat torturi, cu dui, creăm mici gogoșele în tavă, la distanțe de 2-3 cm unele față de altele.
Punem tava la cuptor și coacem cojile pentru choux a la creme timp de 15 minute, la 200 de grade Celsius și alte 25-30 de minute la 180 de grade. Nu deschidem ușa cuptorului decât după expirarea timpului.
Între timp, preparăm crema.
Punem o cratiță cu pereți groși pe flacăra aragazului și adăugăm 30 ml de apă și 250 gr de zahăr. Lăsăm zahărul să se topească lent, fără a-l amesteca decât la final. Adăugăm migdalele, le amestecăm puțin prin zahărul ars, apoi le transferăm pe o hârtie de copt.
Peste siropul de zahăr ars, rămas în crăticioară adăugăm smântâna, apoi untul și amestecăm până rezultă un sos cremos și ușor fluid. Lăsăm sosul caramel la temperat până când se răcesc și migdalele. Jumătate din migdalele caramelizate le mărunțim fin cu un chopper, iar pe celelalte le tocăm cu cuțitul și le folosim la decor.
Punem mascarponele într-un bol și adăugăm migdalele mărunțite, precum și siropul caramel. Amestecăm intens până când crema devine omogenă.
Cu această cremă de caramel sărat cu mascarpone și migdale umplem cojile de choux-uri.
Le servim decorate cu zahăr pudră și migdalele caramelizate și tocate.
COMENTARII