Dulciuri

Choux a la creme cu caramel sărat

Rețetele de eclere sunt preferatele noastre din colecția rețetelor vechi, clasice. De data aceasta ne-am gândit să ne delectăm cu o rețetă de  choux a la creme cu caramel sărat. Chiar dacă este o rețetă mai complexă, rezultatul final merită orice efort și timpul alocat. Iar crema de mascarpone cu caramel sărat este demențială.

Găsiți pe blog și rețeta clasică de aluat pentru eclere. Este o rețetă de aluat opărit cu reușită sigură de câte ori o preparăm.

Dar găsiți și o rețetă de eclere cu cremă patiseră și glazură de ciocolată.

Și pentru atunci când aveți  poftă de eclere, dar timpul nu vă este prieten bun, puteți prepara rețeta de prăjitură ecler la tavă. Este o combinație minunată, care va fi pe placul tuturor. Se prepară ușor și este absolut delicioasă.

Aș mai aminti aici și de rețeta de tort profiterol care cucerește instant orice gurmand. Dacă nu ați încercat-o, încă, puneți-o pe lista de așteptare, pentru prima ocazie deosebită.

Ce conține rețeta de choux a la creme cu caramel sărat

Choux-urile din rețeta de față sunt mai speciale, datorită cremei de mascarpone cu caramel sărat și migdale. Aluatul opărit este cel clasic, de care am amintit mai sus. Însă crema este foarte gustoasă la așa combinație de ingrediente.

În zahărul caramelizat se adaugă migdale coapte și sărate, care se vor folosi atât în cremă cât și la decor.

Dacă vă plac cremele cu caramel sărat, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de choux a la creme cu caramel sărat.

Choux a la creme cu caramel sărat pe un platou de servire

Gătește Choux a la creme cu caramel sărat

Timp de preparare

90 min

Nivel

complex

Porții

30

Choux a la creme cu caramel sărat pe un platou de servire

Ingrediente

 • Ingrediente pentru aluat opărit:
 • 200 ml apă
 • 100 gr unt cu 82% grăsime
 • un vârf de linguriță cu sare
 • 150 gr făină
 • 4 ouă medii
 • Ingrediente pentru cremă și decor:
 • 250 gr zahăr
 • 30 ml apă
 • 100 gr migdale coapte și sărate
 • 200 ml smântână pentru frișcă
 • 100 gr unt cu 82% grăsime
 • 500 gr mascarpone
 • zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Punem într-o cratiță apa, un praf de sare și untul. Așezăm cratița pe flacăra aragazului și o lăsăm până la topirea untului. La primul clocot, micșorăm intensitatea focului la minimum și adăugăm toată făina odată.

Amestecăm intens până când făina se hidratează, absoarbe tot lichidul și rezultă un aluat omogen. Stingem focul și lăsăm aluatul opărit să se răcească. Apoi încorporăm ouăle, pe rând, în aluatul opărit. Dăm aluatul la rece pentru 30 de minute.

După acest interval de timp, pornim cuptorul la 200 de grade Celsius. Tapetăm o tavă cu hârtie de copt. Folosind un săculeț de decorat torturi, cu dui, creăm mici gogoșele în tavă, la distanțe de 2-3 cm unele față de altele.

Punem tava la cuptor și coacem cojile pentru choux a la creme timp de 15 minute, la 200 de grade Celsius și alte 25-30 de minute la 180 de grade. Nu deschidem ușa cuptorului decât după expirarea timpului.

Între timp, preparăm crema.

Punem o cratiță cu pereți groși pe flacăra aragazului și adăugăm 30 ml de apă și 250 gr de zahăr. Lăsăm zahărul să se topească lent, fără a-l amesteca decât la final. Adăugăm migdalele, le amestecăm puțin prin zahărul ars, apoi le transferăm pe o hârtie de copt.

Peste siropul de zahăr ars, rămas în crăticioară adăugăm smântâna, apoi untul și amestecăm până rezultă un sos cremos și ușor fluid. Lăsăm sosul caramel la temperat până când se răcesc și migdalele. Jumătate din migdalele caramelizate le mărunțim fin cu un chopper, iar pe celelalte le tocăm cu cuțitul și le folosim la decor.

Punem mascarponele într-un bol și adăugăm migdalele mărunțite, precum și siropul caramel. Amestecăm intens până când crema devine omogenă.

Cu această cremă de caramel sărat cu mascarpone și migdale umplem cojile de choux-uri.

Le servim decorate cu zahăr pudră și migdalele caramelizate și tocate.