Gătește Ciabatta. Rețeta clasică de pâine italiană
Timp de preparare
25 min
Nivel
mediu
Porții
2
Ingrediente
- 500 g făină tip 650
- 400 ml apă călduță
- 10 g sare
- 7 g drojdie uscată (sau 20 g drojdie proaspătă)
- 1 linguriță zahăr
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin.
Mod de preparare
Pregătirea aluatului.
Într-un bol mare, dizolvă drojdia și zahărul în apă călduță. Lasă amestecul să stea 10 minute până devine spumos. Adaugă făina și amestecă ușor, apoi presară sarea și încorporează uleiul de măsline.
Frământă aluatul cu o lingură de lemn sau cu mixerul cu cârlig timp de 5-7 minute, până când obții o compoziție lipicioasă, dar elastică.
Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă aluatul la dospit timp de 1,5-2 ore, până își dublează volumul.
După acest interval de timp poți modela pâinea Ciabatta.
Presară făină pe suprafața de lucru și răstoarnă ușor aluatul. Împarte-l în două bucăți, modelându-le sub formă de pâini plate și alungite, asemănătoare unor papuci.
Transferă pâinile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-le la crescut încă 30-40 de minute.
Între timp preîncălzește cuptorul la 220°C. Pune un vas cu apă la baza cuptorului pentru a crea abur, care ajută la formarea cojii crocante.
Introdu tava cu pâinile în cuptor și coace-le timp de 20-25 de minute, până devin aurii și sună a gol atunci când sunt lovite ușor pe fund.
Lasă-le să se răcească înainte de a le felia.
Ciabatta este perfectă pentru bruschete, panini sau sandvișuri italiene. Poate fi prăjită ușor pe grill și unsă cu usturoi pentru un aperitiv simplu și savuros. De asemenea, se potrivește de minune cu pesto, mozzarella, prosciutto și roșii uscate.
Spor și poftă bună!
COMENTARII