Ciorbe / Supe

Ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă

Această ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă este o ciorbă vegetală, cu gust de primăvară și texturi mătăsoase, întregită de un ou „în ploaie”, care o transformă într-o masă completă și ușoară.

Este o rețetă cu rădăcini rustice, dar cu un rafinament aparte dat de textura fragedă a frunzelor de ștevie. Acestea sunt contrastate de oul „răsfirat” în firicele delicate în ciorba fierbinte. Este acrișoară, reconfortantă și extrem de hrănitoare, fără să fie grea.

Mai găsiți pe blog și rețeta de ciorbă de ștevie, cu lobodă și leuștean. Este o ciorbă de post, simplă, dar tare gustoasă și sănătoasă. O explozie de arome și vitamine într-o rețetă de ciorbă din verdețuri de primăvară.

Iar dacă doriți o variantă cu carne, puteți încerca de pe blog rețeta de ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ou. Este o nebunie de gusturi, de arome, de vitamine, este sănătate curată, deci chiar merită preparată.

Impresii despre ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă

Această ciorbă este delicioasă, echilibrată ca gust și proaspătă. Aroma ușor acrișoară a sucului de lămâie scoate în evidență gustul vegetal și viu al șteviei. Iar oul, dispersat în firicele mătăsoase, aduce delicatețe și consistență. Este o ciorbă care nu te obosește, ci îți dă energie. O simți blândă și curată pe palat, cu note acide care te trezesc și un echilibru vegetal care te hrănește.

Orezul adăugat o face mai sățioasă, dar poate fi omis fără nicio problemă pentru o variantă mai lejeră.

Se servește cu ardei iute sau pâine prăjită unsă cu usturoi. Poți adăuga și o lingură de smântână în farfurie, pentru o variantă mai cremoasă.

Dacă vrei un gust mai rustic, presară pe deasupra un praf de boia dulce sau afumată.

Mai puteți prepara ștevia și sub formă de mâncare scăzută, mai consistentă – vedeți aici rețeta.

Iar mai jos puteți urmări rețeta de ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă, detaliată pas cu pas.

Ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă în castron metalic

Gătește Ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

4

Ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă în castron metalic

Ingrediente

  • 1 legătură mare de ștevie (sau 2, dacă frunzele sunt tinere)
  • 1 ceapă medie
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină mică de pătrunjel sau 1/4 țelină mică
  • 2-3 linguri de ulei
  • 2 litri de apă sau supă de legume
  • 2 ouă
  • zeamă de lămâie, după gust
  • Sare, piper
  • Leuștean sau pătrunjel verde, tocat fin.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea legumelor.

Tocăm ceapa mărunt, morcovul și pătrunjelul se dau pe răzătoarea mică.

Se pun la călit în oala de ciorbă cu 2-3 linguri de ulei, până când se înmoaie și devin lucioase.

Când legumele sunt m completăm cu apa sau supa de legume.

Fierbem la foc mic 10-12 minute, până ce orezul este aproape fiert.

Spălăm bine frunzele de ștevie și îndepărtăm nervurile mai groase (dacă sunt).

Le opărim 1 minut în apă clocotită, apoi le tocăm grosier și le adăugăm în ciorbă.

Lăsăm să fiarbă 5-6 minute. Ștevia se înmoaie rapid și își schimbă ușor culoarea într-un verde-oliv.

Adăugăm sucul de lămâie, după gust.

Mai lăsăm să dea un clocot ușor.

Batem oul cu un praf de sare.

Cu o furculiță sau lingură, îl turnăm în fir subțire în ciorba clocotindă, amestecând ușor pentru a obține fâșii fine de ou coagulat (efectul de franjuri sau „zăpadă de ou”).

Luăm imediat oala de pe foc.

Presărăm leuștean sau pătrunjel din abundență, pentru un parfum proaspăt și un plus de prospețime.

Servim delicioasa ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă caldă sau rece, după preferințe.

Spor și poftă bună!