Rețete de post

Ciuperci cu usturoi și mămăliguță

Ne plac în mod deosebit ciupercile trase la tigaie și nu ne plictisim să le preparăm destul de des. De data aceasta, pentru că suntem în post, am preparat o rețetă de ciuperci cu usturoi și mămăliguță.

De obicei ne plac sotate în unt și puțin ulei, aromat cu usturoi. Dar sunt la fel de gustoase și în ulei de floarea soarelui sau de măsline.

Deseori mai preparăm și rețeta de cartofi cu ciuperci la cuptor. Este o rețetă simplă și delicioasă, ușor de preparat, care poate fi servită ca atare sau ca garnitură la friptură.

Dar, cea mai îndrăgită rețetă cu ciuperci rămâne rețeta de ciulama cu mămăliguță care poate fi făcută și în varianta de post.

Pentru masa de Paște, uneori preparăm rețeta de drob de ciuperci care o înlocuiește cu succes pe cea de miel. Cu multă ceapă verde și usturoi verde este absolut delicios.

Ce conține rețeta de ciuperci cu usturoi și mămăliguță

Rețeta de față este una dintre cele mai simple și ușoare, dar pe cât de simplă, pe atât de gustoasă.

O parte din usturoi se adaugă în uleiul înfierbântat, pentru a-l aromatiza, iar o parte la final de preparare. Pe lângă usturoi, mai putem adăuga și o ceapă tocată fin, atunci când dorim să se formeze și puțin sos în tigaie.

Rețetele cu ciuperci, proaspete sau conservate sunt cele la care apelăm destul de des când dorim o mâncare rapidă și ușoară.

Găsiți pe blog o colecție de rețete cu ciuperci de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ciuperci cu usturoi și mămăliguță.

Două boluri negre cu porții de ciuperci cu usturoi și mămăliguță, alături de un bol alb cu ciuperci

Gătește Ciuperci cu usturoi și mămăliguță

Timp de preparare

30 min

Nivel

ușor

Porții

4

Două porții de ciuperci cu usturoi și mămăliguță în boluri negre

Ingrediente

  • Pentru prepararea ciupercilor:
  • 500 gr ciuperci champignon
  • sare și piper
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 4 căței de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • Pentru mămăliguță:
  • 1 litru de apă
  • 300 gr mălai
  • 1 linguriță de sare

 

Mod de preparare

Începem cu pregătirea ingredientelor pentru rețeta de ciuperci cu usturoi și mămăliguță. Ștergem bine ciupercile cu prosoape de hârtie umezite, apoi le feliem mai grosier. Curățăm 2 căței de usturoi și îi strivim presându-i cu un tocător de lemn.

Cum preparăm ciuperci la tigaie cu usturoi

Punem uleiul într-o tigaie, la foc mediu. Adăugăm cei doi căței de usturoi și îi amestecăm prin ulei timp de 1 minut. Apoi îi îndepărtăm și adăugăm ciupercile. Lăsăm ciupercile să se prepare în uleiul încins, la foc mediu spre mare. Nu adăugăm sare și piper de la început, pentru a nu se forma mult lichid. Amestecăm ciupercile pentru a se rumeni uniform. Când își schimbă culoarea și se evaporă lichidul pe care acestea îl lasă în tigaie, adăugăm sare, piper și 2 căței de usturoi răzuiți. Din nou amestecăm intens ciupercile, pentru maxim 1 minut, apoi stingem focul. Adăugăm o parte din pătrunjelul verde, tocat și păstrăm ciupercile la cald până în momentul servirii.

Cum preparăm mămăliguța

Punem un ceaun cu apa la foc mediu. Lăsăm apa să atingă punctul de fierbere și adăugăm sarea. Amestecăm cu o spatulă de lemn până când sarea este dizolvată. Adăugăm 2 linguri de mălai, amestecând intens. Apoi, lăsăm compoziția de mălai să atingă punctul de fierbere. Din acest moment începem să adăugăm, treptat, restul de mălai, în timp ce amestecăm intens pentru a nu se forma cocoloașe.

Fierbem mămăliguța până când nu se mai simte mălaiul grunjos la gust. Nu exagerăm cu fierberea mămăliguței pentru a nu-și pierde mălaiul toate proprietățile, după cum ne recomandă specialiștii în nutriție.

Punem mămăliguța caldă în bolurile de servire, iar deasupra ei așezăm ciupercile cu usturoi. Presărăm pătrunjel verde, tocat și putem servi cu mare poftă porția de ciuperci cu usturoi și mămăliguță.